Dopravně bezpečnostní akce mamutích rozměrů, jaké se na různých místech metropole konají několikrát do roka, byla zaměřena především na hledání řidičů pod vlivem alkoholu či drog, ale také na pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, po pachatelích trestné činnosti i po kradených vozidlech a dalších odcizených věcech, na trestnou činnost související s drogami či zbraněmi – a v neposlední řadě i na problematiku nelegální migrace osob.

V akci byly samopaly i vrtulník

Pro případ, že by se některý z řidičů rozhodl ujíždět, nechyběli na místě akce ani policisté vyzbrojení dlouhými střelnými zbraněmi (brokovnice a samopaly působící jako tiché, leč důrazné varování byly ostatně v metropoli k vidění i v minulosti při dopravně bezpečnostních akcích podobného rozsahu).

Tentokrát ze stejného důvodu policisté požádali o součinnost také kolegy z letecké služby, jejíž vrtulník se postaral o dohled ze vzduchu.

Kontroly na Jižní spojce přinesly vyvrcholení bezpečnostní akce Jupiter, kterou policisté ze IV. pražského obvodu prováděli od čtvrtka až do sobotní půlnoci, připomněl v neděli Jan Daněk z ředitelství pražské policie. A více než 180 policistů, jimž pomáhali také strážníci, celníci a zástupci magistrátu, se podle jeho slov rozhodně nesoustředilo jen na dění na sinicích.

„Při těchto kontrolách se policisté zaměřili na ubytovny, bary, restaurace, večerky, ale i na objekty, kde se zdržují lidé bez domova a narkomané. Všude tam pátrali po hledaných a pohřešovaných osobách, ale také kontrolovali zákaz prodeje alkoholu nezletilým," připomněl Daněk.

Bilance akce Jupiter13 osob bylo omezeno na osobní svobodě a putovalo na policejní služebny (převážně proto, že po nich bylo vyhlášeno pátrání, případně se jednalo o cizince, kteří nebyli schopni na místě prokázat svoji totožnost).

5 řidičů je podezřelých ze spáchání trestných činů (kvůli jízdě pod vlivem drog, alkoholu nad hladinu jednoho promile zjištěnou při dechové zkoušce nebo se zákazem řízení).

5 řidičů se kvůli menšímu množství alkoholu nebo drogám dopustilo přestupku a jejich protiprávní jednání se bude projednávat ve správním řízení.

181 přestupků v dopravě policisté zaznamenali celkem; z toho 159 řešili na místě pokutami v celkové výši 60 tisíc korun a 22 oznámili správnímu orgánu.

1 cizinec čelí podezření, že se prokazoval padělanými doklady; věc nadále zůstává v šetření.

Dohromady bylo zkontrolováno 2013 osob, 1569 vozidel (včetně 51 taxíků), 31 živnostenských provozoven, 9 ubytovacích zařízení a 6 útočišť označovaných jako squaty.