Výbuch v centru Prahy, to byly vedle hrozivých statistik počtu mrtvých a zraněných i zdánlivě obyčejné starosti, které ale měnily plány tisícovkám Pražanů.„Za tři hodiny letím do Francie, fakt nevím, jak bych se tam jinak měl dostat," líčí svoje trable Jakub. Nakonec asi zdárně odletěl, po chvíli smlouvání totiž dostal policejní doprovod a mohl si pro kufr doběhnout. V jeho případě ale šlo o výjimku.

„Bydlíme v Divadelní, jak se tam dostaneme?" tázala se trojice studentů u policejní zátarasy v Bartolomějské. „Je mi líto, ale teď nijak," odpovídá jim policista. „Zatím budete bohužel muset někam jinam," dodává. „Jak dlouho to bude trvat?" zvídají. „Ani to vám, bohužel, neřeknu. Může to trvat deset minut a taky deset hodin." – „Tak to je pěkný!" – „To je…"

Uzavření klíčových tepen v centru: Mostu Legií, Národní třídy a Smetanova nábřeží hlavně pěším notně prodloužilo cestu.

„Chtěla jsem jen doběhnout z Újezda na Národku do práce," popisovala Marie Formánková. Úsek, který běžně ujde za pět minut jí teď zabral skoro půl hodiny. „Musíte to obejít přes Karlův nebo Jiráskův most," popisovala jí cestu strážnice.

V klidu nebyli ani provozovatelé restaurací

Protože v centru Prahy nedošlo k plošné evakuaci, mohly podniky a služby dále fungovat.
„Máme otevřeno. Ale dovnitř nám nikoho nepustí, takže vevnitř sedí jen ti, co přišli před výbuchem a zatím neodešli. To jsou asi dva stoly," popisovala Renata Doležalová z jedné z nejnavštěvovanějších kaváren na Národní třídě. Po svém se pak někteří vypořádali s tím, že se do restaurací nikdo nedostal v době obědů. „Fungujeme jako roznášková služba," ukázala Doležalová na krabičky s jídlem, které přinesla k policejní zátarase zákazníkovi, co si oběd objednal po telefonu.
„Už aby to otevřeli," přála si. Stalo se tak krátce po čtrnácté hodině.

Odkloněné tramvaje

Odkloněno bylo pět tramvajových linek 6, 9, 17, 18 a 22. Ve Vodičkově a Jindřišské ulici stály kolem 12:45 kolony tramvají. Po 13:00 se všechny linky vrátily do svých pravidelných tras, podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové ale linky 17 a 18 nezastavují v zastávce Národní divadlo, která se nachází na Smetanově nábřeží u galerie Hollar.

Po 15. hodině byl ale opět tramvajový provoz na Národní třídě přerušen. „Od 15:07 opět jezdí všechny linky odklonem. Kdy se provoz vrátí do normálu není jasné, budeme to postupně upřesňovat," řekla Řehková s tím, že kolem 16. hodiny neměl DPP hlášeny žádné další potíže. „Nemáme v tuto chvíli informace, že by se někde tvořily kolony tramvají," řekla mluvčí. Podle webu DPP byl provoz obnoven v 16:15.