Dva muži pod tramvají, jedna souprava v plamenech, střet s autobusem. Taková je bilance včerejšího černého pondělka pražské tramvajové dopravy.

K první nehodě došlo zhruba v půl deváté ráno v ulici U Plynárny v Praze 4 na zastávce Chodovská. Zraněného seniora, který skončil pod tramvají, musel vyprostit až přivolaný jeřáb.

„Devětasedmdesátiletý muž skončil s vážným zraněním hrudníku ve vinohradské nemocnici, řekla Deníku mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová. „Doprava byla zastavena zhruba na půl hodiny,“ sdělil mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený.

Tramvaj zachvátil požár

Další nepříjemnost se stala ve Francouzské ulici v zastávce Jana Masaryka v půl jedenácté dopoledne. Zde se naštěstí nikomu nic nestalo. Druhý vůz soupravy linky 22 zde najednou zachvátil oheň.

„Požár byl nahlášen v 10.27. Nejprve musely stát tramvaje v obou směrech. Po půl hodině se trať rozjela jednosměrně a v 11.11 byl provoz plně obnoven,“ uvedl Pečený.

Na místo vyjela kromě hasičů i drážní inspekce, která bude příčiny požáru zjišťovat. Podle pražských hasičů se zřejmě vznítila elektroinstalace. Tramvaj byla odtažena do vozovny, kde se podrobí zkoumání expertů. Likvidace požáru zkomplikovala dopravu v celém centru, objízdnou trasou musely jezdit i autobusy linky 135.

Zhruba v půl třetí odpoledne došlo k další nehodě, ve které figurovala pražská tramvaj. Neštěstí se stalo na křižovatce ulic Biskupcova a Jana Želivského na přechodu pro chodce, který není označen semafory, ale jen zebrou na silnici. Tramvaj porazila čtyřicetiletého muže.

„Ten byl s poraněním hlavy a hrudníku také odvezen do vinohradské nemocnice,“ uvedla Jiřina Ernestová.

Počtvrté už bez následků

Další lapálie potkala tramvaj opět v ulici U Plynárny včera odpoledne v Michli. „Došlo ke střetu mezi tramvají, autobusem a osobním autem. Nicméně účastníci karambolu se na místě dohodli a dopravní policisté k nehodě vůbec nemuseli vyjíždět,“ uvedla pro Deník mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová. „Příčiny všech nehod jsou prozatím ve fázi vyšetřování,“ dodala.