Desetina - šest případů - se týkala požárů. Většina výjezdů byla technického rázu, připomněla Pavlína Adamcové z hasičské centrály. „Zvýšený počet výjezdů můžeme přičíst rojení včel. Kromě včel jsme vyjížděli k dopravním nehodám," zmínila jevy, které posádky nejvíc zaměstnávaly po celé Praze.

Opětovně ale hasiči připomínají: to, že se někde usadí roj, ještě není důvodem k tomu, aby přispěchali hasiči s vysavačem, s jeho pomocí včely zlikvidovali a dílo dokonali pomocí speciálního roztoku. K těmto zásahům dochází ve chvíli, kdy se včely usadí na veřejném prostranství, a to na takovém místě, kde jejich přítomnost může znamenat ohrožení pro zdraví a případně i životy lidí - například v okolí škol, dětských hřišť, zdravotnických zařízení, v blízkosti dítěte nebo člověka s alergií na bodnutí…

Včely samy neútočí

Jinak nezbývá než požádat o pomoc včelaře, případně povolat k zajištění likvidace specializovanou firmu. Výjezd k zásahu podle slov Adamcové opravdu nenásleduje ve všech případech, kdy lidé upozorní na usazený roj. „Snažíme se volajícím vysvětlit, že včely nejsou a priori útočné," připomněla Adamcová.

Ani případů, které byly vyhodnoceny jako ohrožení zdraví občanů, ale není v Praze málo. Od pondělka se jejich počet vyšplhal ke třem desítkám, přičemž jen během středy došlo na likvidaci 24 rojů. Tedy - vlastně jich bylo třiadvacet; v jednom případě se ukázalo, že jde o hnízdo vos. Většinou se včely usadily na stromech, několikrát také na zdi - a kuriozitou byl zásah ve Vlkově ulici na Žižkově.

Tam se roj usadil na osobním autě. Ne ale na sklech, jako se to stalo v pondělí v Charkovské ulici ve Vršovicích; tentokrát se bzučící pytel zavěsil přímo na výfuk!

Kontejner musely zkrotit dva jeřábyNáročným zákrokem u dopravní nehody byla ve středu vpodvečer náprava škod vzešlých ze špatného upevnění rozměrného přepravního kontejneru na podvalníku za tahačem. Ten v Hornoměcholupské ulici za jízdy spadl, a to poblíž zastávky městské hromadné dopravy. Naštěstí nikomu neublížil; incident se obešel jen se hmotnými škodami. Do práce se musely zapojit hned dva hasičské autojeřáby. S jejich pomocí se havarovaný kontejner podařilo převrátit - a následně naložit zpět na podvalník.

Hodně bzučí, ale nebodají Rojení včel není nic mimořádného; jde o přirozený způsob, kterým se tento hmyz množí. Když se ve včelstvu vylíhne nová matka, ta stará vyletí s množstvím starších dělnic dělnic z úlu a vyrazí zakládat nové sídlo. Právě to je roj. Při rojení včely obvykle nebodají, pokud ji jich lidé nevšímají; jednak mají plné medné váčky a jednak nemají „hnízdo", které by bránily. Včely pátračky vyrazí hledat vhodnou dutinu, kam by se roj přesunul a usadil se tam. Pokud tedy včely přímo neohrožují zdraví či život, je rozumné dát jim čas přemístění; volat hned hasiče je zbytečné. Ti ostatně vyrážejí pouze k likvidaci rojů, které ohrožují občany.

Čtěte také: Zlikvidovat včely hasiči vždy nepřijedou