Adamcová zároveň doplnila, že konkrétní asistence se může týkat při činnosti plynařů či jiných profesích. V tuto chvíli objekt ještě hlídá policie. Hromadná doprava by měla být obnovena v plném rozsahu nejpozději do středečního dopoledne.

Sledujeme události v Divadelní ulici den poté:

Kontrola plynovodů před týdnem nic nezjistila

Technici Pražské plynárenské kontrolovali těsnost plynovodů v oblasti, kde v pondělí vybuchl plyn, naposledy 21. dubna. Sdělil to mluvčí společnosti Miroslav Vránek s tím, že žádné závady technici nenašli. Pracovníci firmy dnes také začali pracovat na obnově dodávek plynu do oblasti, během středy by postupně mohli začít připojovat odpojené přípojky plynu.

Auto Pražské plynárenské s detekční technikou projíždělo 21. dubna přímo Divadelní ulicí. Podle Vránka ale žádný únik plynu z podzemních plynovodů ale nezaznamenalo.

Okolí výbuchu stále zůstává bez dodávek plynu, protože Pražská plynárenská v pondělí odtlakovala plynovod směřující do oblasti. Před obnovením dodávek plynu bude nutné zkontrolovat plynové instalace v okolí a zcela odříznout dům, ve kterém k výbuchu došlo.

Dodávky by mohly být obnoveny

Vránek řekl, že Pražská plynárenská dostala povolení přerušit plynovod v Krocínově ulici a část z něj zaslepit. Tím by se odřízla přípojka do vybuchlého domu a do jednoho dalšího objektu, do dalších 17 dočasně odpojených odběrných míst by ale mohly být znovu obnoveny dodávky plynu.

Pracovníci Pražské plynárenské dnes začali s výkopovými pracemi v Krocínově ulici, aby mohli plynovod částečně zaslepit. „Už několik hodin se na tom intenzivně pracuje, budeme v práci pokračovat i přes noc," řekl dnes odpoledne Vránek. Firma podle něj odhaduje, že během středy postupně začne znovu připojovat odběratelská místa. Zda se tak stane už dopoledne nebo později během dne však Vránek zatím nedokázal odhadnout.

O příčinách výbuchu Pražská plynárenská zatím nemá žádné informace. Vyšetřování bude podle Vránka záležitostí policie.

Plynaři už konečně pracují v místě exploze

Plynaři se už konečně dostali ke své práci a obnažují sledovanou potrubní síť v místě exploze. "V této chvíli jsme plynaře pustili do objektu neboť v daném úseku mohou vykonávat svou činnost," sdělila Deníku Pavlína Adamcová, mluvčí pražských Hasičů.

Podle mluvčí plynaři zkoumají tu část potrubí, která vede do objektu poškozeného explozí. Mluvčí Adamcová dodala, že je zde možnost obnovit dodávku plynu do dosud uzavřených objektů.

Hasiči zatím nedovedou odhadnout zda i po 48 hodinách objekt stačí od trosek vyklidit. "V každém případě jsme už udělali obrovský kus práce," uzavřela Pavlína Adamcová.

Celé úterní dopoledne hasiči prováděli úklidové práce. ,,Trosky odklízíme z důvodu, že bychom pod nimi případně nalezli nějakou osobu. Je to v podstatě jistota, i když Policie nenahlásila žádnou pohřešovanou osobu. Zbývá nám odklidit ještě asi jeden a půl metru suti" řekl Deníku Miloš Němec, velitel zásahu.

Právě hasiči trošku komplikují život technikům Pražské Plynárenské. ,,Zatím bezmocně přihlížíme, protože nás vyšetřovatelé do objektu nepustí. Prý až skončí vyšetřování pak teprve budeme situačně reagovat. Některé spekulace o stáří plynového potrubí zatím potvrdit či vyvrátit nemůžeme", poznamenali oslovení technici.