Vůbec prvním v Praze, jubilejním dvacátým, který získala žena - a v celkovém pořadí během 11 let oceňování hrdinů, kteří při nehodách na silnicích prokázali odvahu a schopnost rychle zasáhnout, již 113. v pořadí.

Šedesátileté Daniele Kutilové předli ocenění společně s odměnou v podobě chytrého mobilního telefonu ředitel kanceláře pražského policejního ředitelství Stanislav Engelman a krajský ředitel pojišťovny Tomáš Marek.

„Z ocenění mám velkou radost – avšak nezasloužím si ho jen já, ale všichni lidé, kteří u nehody pomáhali," poznamenala skromně Daniela Kutilová.

Náraz do lampy

Autobus obsluhující východní okraj metropole boural 9. února necelé dvě hodiny po poledni, připomněla Iveta Martínková z ředitelství pražské policie.

„V Hornoměcholupské ulici řidič vyjel mimo vozovku, kde narazil do sloupu veřejného osvětlení. Při nárazu se v autobuse zranilo pět osob včetně čtyřletého dítěte. A právě těmto lidem v nastalém zmatku neváhala pomoci nová „Gentlemanka" českých silnic," zdůraznila Martínková.

Zranění lidé utrpěli pohmožděniny různých částí těla; dvě ženy odváželi záchranáři do nemocnice na chirurgii.

Paní Kutilová se stala po havárii autobusu první laureátkou titulu Gentleman silnic

Daniela Kutilová vzpomíná, jak z Horních Měcholup cestovala linkou číslo 296 směrem k petrovickému sídlišti a posadila se na volné sedadlo. To bylo naštěstí proti směru jízdy.

Síla nárazu ji tak zatlačila do sedačky, ale nic vážného se jí nestalo. Jen ji ještě dva tři dny po havárii pobolívala páteř, avšak obešlo se to bez návštěvy lékaře.

Střepy, křik a pláč

Zpětně si Daniela Kutilová vybavuje, že se jí zdálo, že řidič možná jede poněkud rychleji, než by měl. Bezprostřední vzpomínky se ovšem vážou až k okamžikům, kdy začalo být zle.

„Najednou jsem ucítila prudké zabrzdění a náraz. Lidé padali na zem, slyšela jsem křik a pláč, viděla jsem rozbité čelní sklo a dveře u řidiče byly zdevastované," přiblížila své první dojmy.

S dodatkem, že nakonec vše ještě dopadlo dobře. Hned za lampou, o niž se autobus zastavil, stál totiž billboard – a náraz do něj by nejspíš dopadl mnohem, mnohem hůř…

„Mezi pasažéry byla maminka s malým chlapečkem a u dveří stál kočárek s dalším malým dítětem. Chlapeček měl po nárazu rozbitou hlavu a maminka krvácela. Pomohla jsem jim dostat se ven, když někdo otevřel zadní dveře. Potom jsem šla k silnici a začala zastavovat projíždějící auta, aby nám pomohla," vzpomíná Daniela Kutilová.

Řidič prý křičel a v šoku plakal, v autobuse ležela žena se zlomeným žebrem, která nemohla dýchat, jedna z cestujících otírala zraněné ženě krvácející oko, další paní duchapřítomně a zcela klidně konejšila vyděšeného chlapečka…

Pomohl, kdo mohl

Daniela Kutilová, která podle vlastních slov nesnáší pohled na krev a pro niž šlo o první nehodu v životě (před odchodem do důchodu sice pracovala jako policistka, ovšem nejprve byla vyšetřovatelkou a pak zastávala post personalistky, takže se s haváriemi či úrazy nesetkávala ani v rámci profese), nezastírá, že ani pro ni nebylo jednoduché zachovat chladnou hlavu.

„Vůbec jsem si v tu chvíli nemohla vzpomenout na telefonní číslo záchranné služby na lince 155 – ale řidiči, kteří zastavili, přivolali pomoc," snažila se nepřipravit o zásluhy ani další lidi, kteří svým dílem přispěli ke zvládání maléru. Mávla prý na tři řidiče – a na brzdu šlápli tři z nich. Všichni.

„Opravdu se zapojil, kdo mohl. Myslím ale, že tak by reagoval každý; lidé mají nějaký šestý smysl: pomáhat, když je to třeba," podotkla oceněná žena ve své mateřštině. Hovoří slovensky – pochází totiž z Košic. Děti však studovaly v Praze, už zde zůstaly pracovat – a rodina přišla za nimi.

Ovšem třeba Velikonoce slaví zcela v duchu slovenských tradic, řekla Deníku Daniela Kutilová. V novém domově v obci Světice u Říčan tedy nemůže chybět nejenom pomlázka, ale ani tradiční polévání!

Příčina nárazu zůstává v šetřeníOkolnosti nehody zůstávají v šetření; řidič vyjel mimo komunikaci z dosud nezjištěných příčin, konstatovala policistka Iveta Martínková. Oceněná Daniela Kutilová co se stalo, neviděla; seděla zády ke směru jízdy – a zaznamenala až náraz. Slyšela ale, že se šofér údajně v kritickém momentu plně nevěnoval řízení. Někdo mluvil o tom, že se snad sehnul pro nějaké papíry, které se mu při manévru na kruhovém objezdu sesunuly na podlahu – a tahle chvilička prý k maléru stačila.

Čtěte také: Nejvíce nehod měli v roce 2015 řidiči z Prahy a Ostravy, hlásí ČSOB Pojišťovna