"Na statistice obětí se bohužel docela výrazně podílejí chodci, kterých v březnu při nehodách zemřelo 11," uvedl Lerch. Nejtragičtější z těchto nehod se stala 13. března u obchodního centra v pražské Hostivaři, kde osobní auto srazilo čtyři chodce, dva z nich zemřeli.

V pátek 30. března pak řidič v Mariánských Lázních vjel v ulici Chebská do křižovatky na červenou a srazil několik chodců na přechodu. Jeden člověk zemřel, jeden byl s vážnými zraněními letecky transportován do nemocnice v Plzni.

Řidič v Mariánkách srazil dva lidi. Jeden zemřel na místě
Řidič v Mariánských Lázních srazil dva lidi. Jeden zemřel na místě

Lerch upozornil, že bilance březnových nehod se smrtelnými následky je zatím pouze předběžná. "Zhruba u tří až čtyř nehod je podezření, že tam roli hrála zdravotní indispozice. Pokud se to potvrdí, tak se pak tyto události z bilance smrtelných nehod zpětně odečítají," dodal.

Dosud nejvyšší počet obětí při březnových nehodách v Česku byl v roce 1994, kdy zahynulo 129 lidí.

Letos v březnu byly nejtragičtějšími dny na silnicích dva pátky, a to 9. a 30. března. V obou dnech zemřeli při nehodách tři lidé. Zatím poslední březnovou obětí je dvaadvacetiletý řidič, který v pátek před půlnocí nepřežil nehodu dvou aut v Brně.

Ilustrační foto.
Bílá sobota začala tragicky. Náraz odmrštil auto na sloup, řidič na místě zemřel