Na sociálních sítích záhy poznala, jak to vypadá, když někdo omlacuje ženě květiny o hlavu. Obyvatelé trojky totiž na své guerillové zahrádky nedají dopustit. Prosadili si je do loňského participativního rozpočtu, 19 jich ale na všechny milovníky květeny ze Žižkova i Vinohrad překvapivě nestačí, takže další vznikají na jejich vlastní náklady.

Květinový jarmark
Starostka Prahy 3 kritizuje sázení květin: Je to privatizace veřejného prostoru

Vladislava Hujová se ale kritikou nenechala zaskočit, v mžiku otočila a pasovala se při tom na královnu květinových záhonků. Následující slunečné dny si díky její piruetě úředníci trojky zpříjemní obchůzkami 750 stromů v majetku MČ Praha 3, které pak nabídnou občanům k adopci. A protože má starostka „ráda kytičky“, uvažuje prý i o soutěži o nejhezčí zahrádku.

Pivoňky v botanické zahradě lákají milovníky květin
Kritizovaná starostka Prahy 3 otočila. Květiny se jí líbí, chystá adopci stromů

„Nejen, že to přinese radost samotným zahradníkům, ale nepochybně všem, kteří půjdou kolem, protože pohled na květiny a zeleň je vždy uklidňující a povzbuzující,“ sdělila hrdě světu starostka obecně známou pravdu, kterou street gardeneři provozují v praxi již léta a bez nároku na politické body. Starostka se také ohradila, že nebojovala proti květinám, ale potenciálně nebezpečným plůtkům. Co na tom, že procházka Žižkovem často připomíná slalom mezi psími výkaly, poházenými vajgly, rozbitými chodníky a rozkopanými silnicemi? Možná se ale jenom snaží Pražany rozptýlit od daleko přízemnějších problémů, jako je tragická dopravní situace v centru kvůli rozkopanému Žižkovu a podobným plánům na Vinohradech. Všechno zlé ale může být pro něco dobré. Třeba se pražští pouliční zahradníci inspirují u Bruselana, který sází květiny do děr ve vozovce belgické metropole. Pak by se Žižkov změnil v parkovou čtvrť dřív, než bys řekl rýč.