Maleb, byť, pravda, trochu méně abstraktních než je dnes zvykem, si užil včera, když se vrátil na rodinnou chalupu do Kněževsi, až až. Fotbaloví chuligáni mu počmárali domek. Jako na potvoru ho měl (a stále má, byť už ne tak hezky) obložený cenným přírodním kamenem. Škoda se tak vyšplhala na 750 tisíc a zřejmé je, že nápisy na rozdíl od těch cimrmanovských v liptákovské hospodě nikdo restaurovat nebude.

„Zradils Spartu“ holt není „Do hospody s umytýma nohama“ a „Prodejná k…a“ je ještě horší než teplé pivo a studená Němka dohromady.

Nemusím být dvakrát velký moralista, abych řekl: „Takhle ne, přátelé!“ Po cizích domech se zkrátka nekreslí, a je jedno, jestli jste Picasso, Banksy nebo Pepa Vomáčka, který měl z kreslení vždycky za čtyři, s odřenýma a počmáranýma ušima.

Na druhou stranu, František Straka se nemůže divit. Pro část tvrdého jádra fanoušků Sparty, kteří vždycky radši pěstovali bojové sporty než hru v šachy, byl modlou. Když ho před lety vedení letenského klubu vyhodilo, fanoušci za „svého“ kouče pořádali protestní pochody. Když Straka na Letnou zavítal jako trenér Plzně a vyhrál, část sparťanských hooligans tehdy slavila. Strakovi fandila víc než Spartě.

A tahle falešná iluze je teď pryč. Do své klubové rakve sparťana srdcaře Straka zatloukl pomyslný hřebík rázněji než jiný trenér Jaroslav Hřebík, kterému před časem chuligáni na fasádě též zanechali negentlemanskou zdravici.

Jsou to ošklivé věci. Proto tento víkend radím, místo fotbalu vyrazme pro jednou do galerie. DOX, Trafačka, MeetFactory, Školská 28 a další tři desítky mají totiž do neděle otevřeno skoro nebo úplně zdarma.

ondrej.leinert@denik.cz