A právě jeden kibuc na severu Izraele je pro studenty smyčcových nástrojů fantastickým místem a příležitostí k setkání s těmi nejlepšími světovými pedagogy a ke spolupráci s ostatními kolegy.

Také možnost zahrát si na mnoha koncertech v místním sále 
a jednom gala programu v opeře v Tel Avivu je velikou motivací zúčastnit se během letních měsíců takovéto akce.

Tyto mistrovské kurzy zažily za svou víc než dvacetiletou existenci nemálo problémů. Politické a válečné nevyjímaje. Tento rok však přinesl vážnější konflikt, než kdy předtím a mnoho účastníků z řad studentů i profesorů svoji účast odřeklo. Rozhodl jsem se také tak, a píši vám tedy z klidu svého domova.

Ten klid však neznamená, že bych ležel nečinně na gauči. Ano, snažím se odpočívat, ale aktivně, trochu pracuji na své fyzické kondici. Ale hodně se věnuji přípravě příští sezóny. A to jak organizačně, tak studiem repertoáru, který mě v dalším roce čeká.

A nebude toho málo. Vždyť jen příprava celého cyklu mých Komorních večerů znamená každý měsíc jiný program s jiným hostem. Ale ještě v srpnu se podívám do Českého Krumlova a do Broumova. V těchto zajímavých místech se konají letní festivaly, o kterých jsem se už také zmiňoval. Festival Za poklady Broumovska pro mě bude nový. Tuto oblast ještě tolik neznám a moc se těším na dva koncerty v různých místech regionu. Jeden 23. s Triem Martinů a druhý 30. srpna s Pavlem Šporclem.

To Český Krumlov je pro mne už odmalička naprosto magickým místem. Nejprve výlety s rodiči. Později vodácké výpravy po Vltavě, kdy je Český Krumlov bezesporu jednou z nejdůležitějších zastávek.

Vždyť vidět a poznat všechny krásy města přímo od řeky je určitě úplně jiný zážitek, než dojet autem po asfaltových cestách
a udělat jen pár kroků, abychom se neunavili.

K Českému Krumlovu patří již od roku 1991 skvělý festival, který se zařadil k těm nejvýznamnějším v celé Evropě. Výborná propagace, lákavé programy se světovými interprety, nádherná místa, kde se koncerty konají - to vše vytváří nezaměnitelný obraz letního Českého Krumlova.

V loňském roce jsem poznal otáčivé hlediště v zámecké zahradě, a to při přípravě představení s operou Jihočeského divadla.

V letošním roce se těším na koncert se svým triem v Maškarním sále krumlovského zámku. Srdečně vás tímto zvu na 13. srpna do jednoho z nejkrásnějších měst v naší zemi.

Petr Jiříkovský, autor je klavírista a dirigent