Tragické železniční neštěstí z tohoto týdne ve Španělsku odstartovalo zase mraky statistik a přehledů o nehodách na drahách, o bezpečnosti vlaků a podobně.

Jakkoli je to neštěstí strašné, nic však nemění na tom, že vlak zůstává s letadlem nejbezpečnějším dopravním prostředkem. Pro srovnání: jen za minulý rok u nás na silnicích zemřelo téměř 750 lidí. Tedy o řád víc než při tragédii na cestě do Santiago de Compostela.

Sám jezdím vlakem nejradši. Už teď se těším, až v pondělí nasednu na cestu z Prahy do Uherského Hradiště. Nejen na tamní filmovku, ale i na vlaky, které se u nás za poslední léta začaly kvalitou konečně posouvat nahoru a už se to týká i řadovějších spojů posledně mě při cestě do Ostravy třeba moc příjemně překvapilo ještě nedávno pojízdné smetiště expres Hukvaldy. Skoro čtyřhodinová cesta utekla jako nic. A to se řidič nikam nehnal. Proč taky? Ono se z okna do krajiny stejnak nejlépe dívá, když to jede hezky pomalu. A potřeba spěchat? Často si ji spíš vsugerujeme, než že bychom skutečně museli.