V takovém duchu diskutují řadoví muži zákona na svém webu Policista.cz. Postup vůči lobbistovi Janouškovi shledávají za neomluvitelný a kladou si otázku „budou nás po této aféře řidiči ještě alespoň minimálně respektovat?“

Odpovím jim ano, budou, ale s krajní nechutí. Jednoduše proto, že pokud zrovna nevlastní miliardový majetek a nesedí v jednom ze svých aut za miliony korun, mohli by při nerespektování silniční kontroly snadno přijít „k úrazu“ a to by nemuseli nadýchat ani setinu promile.

Jistě bude i nadále zajímavé sledovat, jak se s případem, o který se už začala zajímat i zahraniční média, vypořádá naše slavná policie a ještě slavnější justice. Už dnes zkušení bookmakeři odhadují, že si někdejší stínový vládce Prahy vyslouží pouze podmíněný trest. Pokud by to tak skutečně dopadlo, věštím historicky nejpropastnější propad důvěry veřejnosti vůči policii i justici, pokud ještě vůbec lze hlouběji propadnout. Potvrdilo by se totiž v přímém přenosu a ve zjitřené atmosféře, že před spravedlností jsou si vyvolení rovnější.

jakub.krupka@denik.cz