Konečně, chtělo se mi říct. Pokud se totiž někdo z tuzemských hudebníků skutečně osobitě vyjadřuje o současné společnosti, není to Tomáš Klus ani Xindl X, ale právě on. Je dobře, že si mohl zahrát na větší scéně zadarmo uprostřed Prahy i před lidmi, kteří by na něho jinak asi nešli. Podobně, jako je dobře, že se takhle předvedli WWW, Prince of Tennis, Kieslowski, Zrní nebo Floex.

Devátý ročník United Islands, který od čtvrtka do soboty do Prahy přivezl přes 200 vystupujících (a na všechny se člověk mohl podívat zadarmo), sice hlavně v rámci úvodní klubové noci nabídl i dost balastu, ale ani to nic nezmění na tom, že šlo o jednu z nejlépe pojatých kulturních akcí, jakou Praha v poslední době zažila.

Důvodů mě napadá několik.

1. United Islands po dramaturgické stránce sázejí na špičku tuzemské klubové scény a levnější (ale většinou rozhodně ne špatné) zahraniční klubové kapely, které zní současně.

2. Neopakují stokrát ohrané tabáčky. Festival na rozdíl od slavíků a andělů jasně říká, co se u nás a ve světě hudebně děje (a že se vůbec něco děje).

3. Ačkoli nabízí svým způsobem elitní produkci, nejde o elitářskou akci. Naopak, koná se v centru města a vstupné na ni je zdarma. Na rozdíl od mnoha jiných akcí, které mají obdobné ambice kultivovat hudební vkus, ale ve svém důsledku toho moc nezmůžou, protože na ně chodí stále stejní lidé, tak skutečně může cosi zmoci.

4. Akce oživuje veřejný prostor, v Praze se na okamžik cítíte jako v některých částech Berlína nebo Barcelony.

5. „Ostrovy" jsou zrovna tak přístupné puberťákům, jako rodinám s dětmi či seniorům. Je příjemné vidět, jak si postarší pár užívá třeba britské kytarovky O Children, která sice na ostrovech patří k řadovým klubovým partám, ale jejíž zpěvák má hlas, jaký na tuzemské scéně neuslyšíte.

United Islands se po letech přešlapování, kdy pořadatelé váhali, zda vozit drahé, zahraniční kapely typu Placebo nebo těžko přístupnou world music, zda zavádět vstupné nebo akci volně otevřenou, staly povedeným městským festivalem. A jestliže letošní devátý ročník byl jen předskokanem toho příštího, kulatého, už teď jsem docela zvědav, s čím festival přijde v roce 2013.