Velemloci jsou v Číně sice masově chováni na farmách, ale v přírodě se vyskytují stále vzácněji a nálezy velkých 
jedinců vyvolávají značnou pozornost. Extrémně velký starý velemlok objevený v přírodě pak znamená hotovou senzaci.

Kvůli nesmyslům typu „příšera z hlubin" – ve skutečnosti žijí velemloci v mělkých říčních tocích – bych 
tu zprávu bral asi s rezervou, nebýt ovšem připojených fotografií a videa. Zachycují opravdu velkého a starého velemloka. Kolik že měří?

Nebylo ani potřeba přepočítávat stopy a palce na metry a centimetry. Jeden ze snímků zachycuje měření velemloka a na kovovém pásmu je vidět, že má délku téměř 140 centimetrů.

Gigant – ale na Karla, který žije ve Velemlokáriu Zoo Praha, nedosáhne ani on! Ano, je to překvapivé, ale velemločí samec Karlo je ještě větší! Měří 158 centimetrů.

Velemlok od čínského Čchung-čchingu.Na druhé straně velemlok od Čchung-čchingu působí už od pohledu výrazně mohutněji. Podle novinového článku váží 114 liber, tedy necelých 52 kilogramů, zatímco Karlo má nyní hmotnost okolo 35 kilogramů. Velemlok nalezený v Číně je také jistě starší než Karlo, avšak dvě stě let mu bude jen stěží. Snad šedesát, možná osmdesát, třeba i sto, ale víc – to sotva.

Karlovi, kterého můžeme považovat stále ještě za mladíka, je dnes necelých čtyřicet let. Podle odhadu ze začátku 80. let, kdy byl zabaven pašerákům, se vylíhl pravděpodobně roku 1978. Tři desetiletí pak prožil ve Státním přírodovědném muzeu v Karlsruhe, odkud nám ho původně na rok zapůjčili do Prahy.

O Karlovi jsme při loňském otevírání Velemlokária opatrně říkali, že je patrně největším velemlokem v Evropě. Mezitím kolega Petr Velenský pátral i po světě a nezjistil, že by kdekoli jinde žil větší jedinec. A Karla teď netrumfnul ani monstrózní velemlok od Čchung-čchingu. Můžeme tak s právem na opravu prohlásit, že v Praze žije asi největší velemlok na světě! A tudíž současně největší obojživelník vůbec…

Velemlok Karlo se narodil začátkem 70. let a nyní měří 155 centimetrů.Znovu a tučně: Máme v Praze patrně vůbec největšího žijícího jedince velemloka čínského!

Ne, ve všem tom nadšení jsem nezapomněl na skutečnost, že nám Karla z Karlsruhe jenom zapůjčili. A to je další, ze všech velemločích zpráv možná ta nejdůležitější. Výpůjčka z Karlsruhe se prodlužovala – a v tuto chvíli je jisté, že Karlo od nás již neodejde. Stal se trvalým obyvatelem Zoo Praha! Je to uznání našim chovatelům a současně ten nejhezčí dárek k letošním Vánocům.

Ježíšku, děkujeme! Těšili jsme se, co dostane naše zoo pod stromeček, ale takovou radost jsme nečekali!

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Čtěte také: Největší mlok v Evropě, který ukousl chovateli prst, žije v novém pavilonu