Ještě štěstí, že na kompoty se mě moderátor zeptal mimo vysílání. Odpověděl jsem, že chovatelé si z nich dělají bowli, přece. Ale raději jsem to hned dementoval; jeden nikdy neví, co se kde nakonec objeví.

Jenže kompoty mi nešly 
z hlavy. Jistě, dřív se jimi krmila spousta zvířat, dokonce se v zoo i zavařovaly, ale doba se změnila a dnes nakupujeme i fíky nebo granátová jablka, zkrátka plody, o nichž si dříve naši předchůdci (a hlavně jejich svěřenci) mohli nechat jenom zdát. Tak kterým zvířatům dáváme kompoty dnes?

close Pohledem Miroslava Bobka, ředitele pražské zoologické zahrady. zoom_in Nakonec mi to nedalo a zjistil jsem následující: Kompoty jsou už spíše výjimečnou náhražkou za normální ovoce anebo se dávají „na chuť“. Pochopitelně se jimi krmí více 
v zimě než v létě, kdy je k dispozici sezonní ovoce. Standardně odebíráme dva druhy - třešňový a broskvový; doplňkově také švestkový, mandarinkový a višňový.

Dostávají je kaloni egyptští (zamixované do krmné kaše), kuny brazilské, orangutani (jen jednou týdně jako dobrotu), všechny druhy zoborožců a kasuáři. Dokonce jsem dostal rovněž informaci, že za kompoty ročně utratíme asi 25 tisíc korun, což 
je méně než 0,001 procenta našeho rozpočtu.

Pak jsem se zašel na tu tabuli podívat. Jak se ukázalo, od návštěvy tazatele se změnila a na nové se už kompoty neuvádějí. Kdyby mi však některý novinář chtěl položit otázku týkající se kompotů, jsem dokonale připraven.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha