Sympatie veřejnosti jsou samozřejmě vrtkavé a je to i dobře. Protože to, co nám minulá vláda a poslanecká sněmovna předváděla, snad netřeba opakovat. Za korunu práce neudělali, hřímá část národa a těší se na nové volby. Profese uklízečky, která je tím pádem na pomyslném výsluní, je v pořádku. Ta udělá za korunu hodně práce. O tom ani netřeba diskutovat. Řeč by se ale měla vést, zda těch korun má uklízečka dost. Respektive, je-li dostatečně ohodnocena. Podle mého soudu nikoliv. Když padne firma a uklízečka, má-li to štěstí a je ve firmě v zaměstnaneckém poměru, dostane dva či tři platy. Odhadem dohromady nějakých dvaadvacet tisíc. Nepoměr jak hrom. To má chuť na politiky člověk vzít koště.

Mám obavy, že v nastávajících volbách se zase objeví lidé, kterým půjde o vlastní prospěch. Protože co by jinak v politice dělali? Jestli něco umí, tak nepotřebují dělat politiku. Ti méně úspěšní, ale zato se zdravým rozumem, by měli dělat politiku tak, aby ti úspěšní byli ještě úspěšnější a dávali lidem práci. A samozřejmě placenou tak, jak si firma ekonomicky stojí.

Před volbami by se měly proto zamyslet i uklízečky. Dát hlas tomu či onomu nebo snad k volbám vůbec nejít? Každého věc a tak je to správně. Kéž by se vyplnila moje představa o tom, jak trestat špatně fungující politiky. Jak jim dát silně najevo, že opravná jízda bude jenom jedna a pak bude zle. Že na ně pak nastoupí právě uklízečky a vymetou je tam, kam patří. Do popelnice. Tam totiž končí vše nepotřebné a uklízečky s tím jistě mají své zkušenosti. Vůbec nepochybuji, že by svou práci odvedly dvojnásob dobře a jejich prestiž povýšená nad poslance by měla i dvojnásobné odůvodnění. To aby si páni budoucí poslanci uvědomili, že smát se lidem do tváří už nelze a politika není osobní byznys. Výtah k majetku, na který by se jinou prací jednoduše nezmohli. Protože svou neschopnost lze schovat do proklamačních hesel o lepším zítřku a zlatých časech na věčné časy. Uklidit bychom si v hlavách proto měli dřív, než se začteme do volebních lístků.

petr.strompf@denik.cz