Olympiádou totiž stále intenzívněji žijeme, protože do našich fandovských srdcí vstupují nová sportovní jména po právu odměněná medailemi od zlaté až po bronzové. Ale zůstaňme tentokrát u hokeje po úvodních prohrách se Hadamczikovým chlapcům podařil tolik potřebný reparát.

Můj redakční kolega, nevím proč, trochu smutní. Vždyť je to „jenom" sport, říkám si. Navíc čas je ten nejlepší lékař a kdo si za půl roku vzpomene, proč a v čem udělali slovenští hokejisté největší chybu? Zrovna tak si za půl roku nevzpomenu, proč měl kolega výraz odloženého štěněte kdesi v průjezdu.

Češi a Slováci podle mého názoru vlastně rozděleni nejsou, byť je politická mapa dávno překreslená. Snad bude kolegovi útěchou, že jsem těm klukům pod Tatrami fandil v zápasech s jinými soupeři, kterým nějaká politická mapa je zcela lhostejná. Zrovna tak jako mě.

Na Letné byli nepochybně i Slováci, stojí tam přece olympijský stadion, potažmo velkoplošná obrazovka. V době redakční uzávěrky jsem tam pochopitelně být nemohl, nicméně zkušenosti z let minulých se vybavují právě v těchto dnech. Slováci a Češi při těchto vzájemných zápasech rovněž vzájemně popichují a dávají tak najevo svou momentální převahu podle počtu branek v síti soupeřů.

Rivalita vlastně existuje jen v tomto momentu, kdy po zápase se zve soupeř buď na panáka nebo na pivo. Z vlastní zkušenosti vím, že poražený soupeř musel vypít tolik piv nebo panáků, kolik byl celkový součet inkasovaných branek v síti obou mužstev.

Bylo veselo znovu, kdy se tentokráte utkali fanoušci mezi sebou v poněkud jiné disciplíně. Nikomu nevadilo, že stejný počet piv či panáků vypíjeli oba národy v kdekteré pražské hospodě. Navíc okořeněné tisícovkou nových „trenérů", kteří předem naprosto jasně věděli, jak zápas dopadne a kdo za co může.

Patří to už spíše k folklóru českých chvástalů, z nichž by měl radost i Poláčkův pan Načeradec. Sice fandil fotbalu, ale to je přece jedno, když ve sportu všemu tak roztomile rozumějí. A tak závěrem říkám, milý kolego, pět inkasovaných gólů nebo jeden, jedno jest. Nad Tatrou se bude blýskat i tak.

Čtěte také: OBRAZEM: Hokejové štěstí stálo při nás, jsme v olympijském čtvrtfinále!