Přestože ve dnech zbývajících do konce roku asi toto číslo ještě maličko naroste, můžeme snad již rekapitulovat. Na některá z letošních mláďat totiž nejenom nikdy nezapomenu, ale současně jsou pro naši zoo velmi významná.

Mladí varani komodští, kteří zatím nemají oficiální jména, by mohli být příkladem světového významu Zoo Praha, ale sám si je ještě víc spojuji s významem zoologických zahrad pro objevování nového a neznámého, s velkým dobrodružstvím poznání. Matkou a současně otcem letos vylíhnutých mláďat je totiž samice Aranka. Ano, někteří naši mladí varani jsou partenogenetického původu!

Lachtaní sameček Bert je pokračovatelem dynastie, kterou založil slavný Gaston. Když Gaston za povodně v létě 2002 plaval Vltavou a Labem až daleko do Německa, snažili se mu pomoci i záchranáři ve vojenském vrtulníku – a proto se také kmotrem jeho vnuka Berta stal velitel letecké základny ve Kbelích plk. Jiří Vávra. Pokud se mi Bert zrovna nepokouší okusovat boty nebo pokud zrovna fascinovaně nesleduji, jak se prohání v bazénu, je pro mne díky svému dynastickému původu živoucí připomínkou historické kontinuity naší zoo.

Lachtaní sameček Bert je pokračovatelem dynastie, kterou založil slavný Gaston.

Klisnička Primula je po velmi dlouhé době prvním hříbětem koně Převalského, jež se narodilo v Zoo Praha. Stalo se tak nedlouho poté, co jsme čtyři „převaláky“ přepravili do západního Mongolska. Primula se tak pro mne stala symbolem návratu naší zoo k odkazu prof. Zdeňka Veselovského a všech jeho kolegů, kteří se v minulém století zasloužili o přežití koně Převalského v lidské péči.

#nahled|https://g.denik.cz/63/1c/4430767_praha_zoo_zoologick__zahrada_ml__ata_embargo_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/63/1c/4430767_praha_zoo_zoologick__zahrada_ml__ata_embargo.jpg|Klisnička Primula je po velmi dlouhé době prvním hříbětem koně Převalského, jež se narodilo v Zoo Praha.#

Samičky tygra sumaterského Gasha a Gemma patří k velkým chovatelským úspěchům naší zoo. Zejména o jednu z nich jsme pěkných pár týdnů měli velký strach, ale dnes jsou z nich dokonalé, úchvatné tygří slečny, jež nám každý může závidět a jež jsou ztělesněním chovatelské úspěšnosti Zoo Praha.

#nahled|https://g.denik.cz/63/1c/4430773_praha_zoo_zoologick__zahrada_ml__ata_embargo_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/63/1c/4430773_praha_zoo_zoologick__zahrada_ml__ata_embargo.jpg|Samičky tygra sumaterského Gasha a Gemma patří k velkým chovatelským úspěchům naší zoo. #

A konečně hroší sameček Váleček. Díky Marku Ebenovi, který ho křtil, se mi seriálem Kamarádi připomnělo dětství – a už tak roztomilého a sympatického hrocha Válečka mám o důvod víc mít rád. Jistojistě v tom nejsem sám. Váleček je, myslím, ze všech letošních mláďat nejpopulárnější – a troufnul bych si ho označit za naši celebritu roku.

Hroší sameček Váleček.

Rád bych napsal ještě o dalších mláďatech – například o našich prvoodchovech – ale obávám se, že s takovou bych popsal celou stránku novin. Přinejmenším. A tak mi nezbývá, než vás pozvat, abyste se na ně přišli podívat. Nejlépe ještě letos, třeba i na Silvestra!

Více ZDE

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha