Novým - a překvapivým - mistrem světa je tým Kanady, který letos do Rigy přijel bez velkých hvězd a rozhodně nepatřil mezi hlavní favority. V play-off ale zámořští hráči předvedli, že na klíčové okamžiky se dovedou dokonale nahecovat. Odnesli to Rusové, Američané a nakonec i Finové.

Obhájci titulu z Finska šli do vedení už v 9. minutě, kdy kanadští zadáci před brankářem Kuemperem pozapomněli na Mikaela Ruohomaa, který z blízka otevřel skóre.

Javorové listy srovnaly krok v úvodu druhé třetiny. Přesilovku využil důrazný Maxime Comtois, který se nenechal odstrčit od odraženého puku a dotlačil ho do finské branky.

Vyrovnání na poslední chvíli

Pokračovalo se v překvapivě atraktivním hokeji, Finové rozhodně jen nebránili a šancí měli víc než dost. V 37. minutě inkasovali, jenže jejich střídačka sáhla ke „coach‘s challenge“ a přezkum u videa potvrdil, že kanadské akci předcházel ofsajd. Gól neplatil.

Američan Christian Wolanin se raduje z úvodního gólu v zápase o bronz proti Německu.
Američané mají bronz. Němci v zápase o první medaili od 50. let zkolabovali

Aktivita Seveřanů byla odměněna v 46. minutě, kdy se z kruhu pro vhazování přesně trefil Petteri Lindbohm.

Jenže i Kanaďané byli v koncovce nebezpeční a potvrdili to v další přesilovce osm minut před koncem třetí třetiny. Jako správný kapitán vyrovnával na 2:2 z bezprostřední blízkosti Adam Henrique.

Urputná a ve vysokém tempu odehrávající se bitva tak šla do prodloužení. To ukončil po necelých sedmi minutách Nick Paul, který spolu s Connorem Brownem předvedli dokonale provedený i zakončený brejk dva na jednoho.

A kanadské nadšení mohlo vypuknout naplno…

Čtyři porážky nakonec nevadily

Když nesehraní borci z kolébky hokeje v úvodu turnaje třikrát v řadě prohráli (a pak ještě jednou s Finy), kdo by čekal, že turnaj bude mít takový konec? 

Ještě nikdy se nestalo, že by MS vyhrálo mužstvo, které během turnaje celkem čtyřikrát prohrálo. Až letos. Při Kanaďanech stála při postupu ze skupiny i pořádná porce štěstí.

Pro Kanadu jde o 27. zlato (a celkově 51. medaili) v historii mistrovství světa. Javorové listy tak v celkovém počtu titulů dohnaly Rusko (včetně Sovětského svazu).