VyšehradZdroj: DENÍK/ Ivan Babej

Vyšehrad

Moje nostalgická vzpomínka na dětství. Babička bydlela v Nuslích, a tak jsme s ní a se sestrou hodně chodily právě na Vyšehrad. Babička měla úžasnou fantazii, proto se pro nás park kolem Vyšehradu měnil v tajuplný les plný dobrodružství. Dnes na Vyšehradě obdivuji zejména výhledy na řeku a klidná zákoutí, kde můžu vzpomínat na babiččiny příběhy. Mám moc ráda také místní obchůdek prodávající výrobky chráněných dílen.

Botanická zahrada v Troji. Zdroj: ČTK

Botanická zahrada v Troji

Od té doby, co se můj manžel přestěhoval z Anglie za mnou do Prahy, tam spolu často chodíme na procházky, nebo si na trávníku uděláme piknik. Zahrada je součástí našeho života, a tak jsme se v tamní kapli sv. Kláry přede dvěma lety vzali. Ráda sleduji zahradu v proměnách všech ročních období. Je to pro mě místo zklidnění, plné barev a velikého štěstí.

Bohnice. Zdroj: DENÍK/ Klára Cvrčková

Psychiatrická nemocnice Bohnice

Miluji procházky na terapeutickou farmu. Z bohnického sídliště jsem za chvilku na venkově, kde jsou koně, ovečky, ale i lamy nebo úžasný útulek pro kočky a psy a za farmou louky a pole. Krásná je také procházka z farmy Drahanskou roklí k Vltavě. V areálu psychiatrické nemocnice navštěvuji i festivaly, k mým oblíbeným patří Babí léto, kde se člověk může připojit ke komentované prohlídce třeba výtvarných dílen. Krásnou atmosféru mají také vánoční trhy. Moc se mi líbí přístup psychiatrické nemocnice v propojování a vzájemném poznávání a porozumění světů na obou stranách plotu.

Smetanovo nábřeží. Zdroj: ČTK

Nábřeží

Je jedno místo na Smetanově nábřeží, ze kterého je krásný výhled na Pražský hrad a Karlův most. Já jsem se v Praze narodila a žiji tady prakticky celý život. Před pár lety bylo období v mém životě, kdy se mi sešlo hodně cest do zahraničí a následný půlroční pobyt v Anglii. Na Prahu nebyl čas, poznávání jiných zemí a měst bylo mnohem zajímavější. Pak jsem se vrátila a pamatuji si, jak jsem se v jeden podvečer zastavila právě na tom místě na nábřeží a zasáhlo mě, jak je ta Praha krásná. Viděla jsem ji najednou nějak nově a byla jsem šťastná, že právě v tomto městě jsem doma.

Zoo Praha. Zdroj: ČTK

Zoologická zahrada

Pražskou zoo jsem milovala už jako malá, kdy jsem tam chodila s rodiči. Mým dětským snem bylo pracovat právě v zoo. Mám to do ní z domova kousek, proto tam chodím často. Vždy tam objevím něco nového a vždy mě některá zvířata překvapí. Ráda se zastavím a pozoruji zvířata dlouhou dobu, je to úplně jiný prožitek, než když se jen podíváte a jdete dál. Jsou pro mě nejen objektem vědeckého zájmu, ale i zdrojem inspirace.

Čtěte také: Alžběta Bartošová: Jaká místa mám v Praze ráda