PetřínMiluji zelené plochy uvnitř tepajícího města. Petřín mám spjatý se studiem grafické školy, randěním, procházkami s dětmi, kde jsem tlačila kočárek do kopců. Miluji růže a jejich vůni a moje kroky vždy vedou do růžové zahrady. Z Petřína jsou nejkrásnější pohledy na Prahu, město se otevře jako vějíř od Hradu až po Podolí.

Petřín. Ilustrační foto. Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Smetanovo nábřežíI od malého parku, kde je Krannerova kašna, je krásný výhled. Město mě fascinuje stejně jako kdysi Oskara Kokoschku. Jen z jednoho okna svého ateliéru na nábřeží namaloval 16 obrazů. Tak ho pohled na Prahu uchvátil. Přijel na skok a zůstal několik let. Není náhoda, že právě jeden z těchto obrazů máme letos v aukci. Jen dole na nábřeží už nerostou akáty, symbol zednářské lóže, ale jsou zde vysazené lípy.

Smetanovo nábřežíZdroj: DENÍK/ Klára Cvrčková

Zahrada v Galerii Arthouse HejtmánekMálokdo z ulice tuší, co je za tou zdí. Je to jako kouzelná zahrada od Trnky, s malou brankou a zdí zarostlou psím vínem. Vytvořili jsme si tam svůj mikrosvět, místo setkávání a místo umění, které při výstavách a aukcích otevíráme veřejnosti. Původní zemědělská usedlost ze 17. století prošla v průběhu let mnoha úpravami, ty poslední máme na svědomí právě my.

Moje místa p. Hejtmánkové, zahrada v Galerii Arthouse Hejtmánek 16.5.2017Zdroj: Deník / Cvrčková Klára

StromovkaÚžasná oáza v Praze. Chodila tam ve 20. letech i manželova tetinka, stavovala se vždy ve Šlechtovce na snídani a pak se projížděla po parku na koni. Do Stromovky chodíme často a těšíme se na obnovení restaurace. Snad se konečně dočká opravy, kterou si po letech chátrání zaslouží.

StromovkaZdroj: DENÍK/ Max Vajt

Jana Lota.
Jana Lota: Jaká místa mám v Praze ráda