Břevnovský klášter

Břevnovský klášter

Mám rád jedinečnou a trochu tajemnou atmosféru areálu Břevnovského kláštera. Je to místo, kam je dobré zajít, když potřebujete v hlučné Praze trochu relaxovat. Krásné jsou kaskádové barokní zahrady s nedávno rekonstruovanou oranžerií, sadem a dvěma rybníky. Vždycky mám radost, když tam mohu uspořádat koncert. Nyní zde vystoupím v rámci Svatojánského hudebního festivalu s naší nejvýznamnější pěvkyní, proslulou sopranistkou Gabrielou Beňačkovou a také vokálním souborem Gentlemen Singers. Koncert bude charitativní, ve prospěch studentů Konzervatoře Jana Deyla pro nevidomé a uskuteční se 23. června v nádherném barokním kostele sv. Markéty.

Karlův most.

Karlův most

Do míst, která mám v Praze rád, musím zařadit i Karlův most - už z důvodu, že je na něm socha svatého Jana Nepomuckého. Právě jeho sochu jsme spolu s přáteli nechali vytvořit i pro most, jenž je umístěn přes Otavu u mé chalupy v Čepicích - blízko hradu Rabí. Oboustranný skleněný reliéf sochy svatého Jana Nepomuckého od sklářky Vladimíry Tesařové tam vidím z okna a vlastně mne tak jeden z českých zemských patronů zvláštním způsobem pojí s Prahou i místem, kde jsem nyní nejraději.

Žluté lázně

Žluté lázně

Žluté lázně leží v jižní části Podolí u Vltavy a je to místo, které má „genia loci". O mně se ví, že jsem zanícený vodák a tak asi mnohé nepřekvapím, že to mám ve Žlutých lázních rád. Často chodím do loděnice Klubu vodních sportů - KVASu. Je tu skupina nadšených sportovců a kamarádů, kteří nikdy nemají špatnou náladu. Vyrostlo zde mnoho reprezentantů a pěstují zde vodácký život ve všech jeho podobách.

Španělská synagoga.

Španělská synagoga

Španělská synagoga má velice působivou vnitřní výzdobu v maurském stylu, inspirovanou slavnou španělskou Alhambrou. A je vlastně od svých začátků spojená i s hudbou. Jen málokdo dnes už ví, že tu jako varhaník působil skladatel české národní hymny František Škroup. Já jsem se již před lety rozhodl tento zajímavý prostor začlenit do svého cyklu Pražské hudební večery, který je jedním z nejdéle pořádaných festivalů komorní hudby v Praze. Nový ročník zahájíme právě ve Španělské synagoze 20. října koncertem s violoncellistou Jiřím Bártou. V rámci tohoto cyklu koncertujeme ale i na Pražské konzervatoři, v kostele sv. Šimona a Judy a také v klášteře sv. Jiljí nebo Rudolfinu – i to jsou pozoruhodná místa.

Vila Kajetánka

Vila Kajetánka

Oblíbil jsem si jedinečnou atmosféru Vily Kajetánky, která se nachází v Radimově ulici v Praze 8. Najdete tam krásnou zahradní restauraci, situovanou uprostřed romantického parku s rybníčkem. I když v Praze, tak během chvíle si budete připadat jako na anglickém venkově. Je to místo s pozitivní energií. Mám to tu již navždy spojené s podařenou oslavou mých šedesátin a také se slavnostním předáním Diamantové desky Supraphonu, kterou jsem získal za 458 tisíc prodaných zvukových nosičů s mými nahrávkami. Jak říkám, nabíjí to tam pořádnou dávkou pozitivní energie!

Čtěte také: Ministr Daniel Herman: Jaká místa mám v Praze rád