Pohled z Petřína. Zdroj: DENÍK/ Dimír Šťastný

Cesta z Petřína po vrstevnici až ke Strahovskému klášteru

Je to moje nejoblíbenější procházka, při které si vždy sednu na lavičku v místě, kde je široký výhled přes červené střechy Malé Strany. Sedím tam a těším se z toho, že žiji v nejkrásnějším městě na světě. Měla jsem možnost procestovat skoro celý svět, ale na Prahu žádné město nemá. Pokud mám s sebou zahraniční hosty, což se stává pokaždé, protože se přiznám, nemám tolik času, abych tam chodila jen tak sama, tak vytáhnu z tašky malou láhev sektu, abychom ten nádherný výhled důstojně oslavili.

Divadlo Semafor. Ilustrační foto. Zdroj: DENÍK/ Ivan Babej

Divadlo Semafor

Semafor je mým nejoblíbenějším pražským divadlem. Jiří Suchý je naprosto neuvěřitelný, má mentální potenciál padesátníka a to, že vydrží téměř každodenní představení ve věku 85 let, mě uvádí v úžas. S Jitkou Molavcovou tvoří dvojici, která k mému světu neodmyslitelně patří. A nejen k mému, ale ke světu všech seniorských studentů Centra celoživotního vzdělávání. Při každém představení mám pocit, že jsem se vrátila do doby svého mládí, asi proto, že ti dva hlavní protagonisté představují prototypy hvězd, které při tom tempu, které mají, ani stárnout nestačí…

Tančící dům. Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Tančící dům

Od té doby co uvnitř nejsou kanceláře, ale galerie, tam chodím opravdu často. Dávám si uvnitř schůzky s přáteli, sedíme ve střešním baru a obdivujeme pohled na Vltavu z výšky a dálky osvětlený Hrad. Ale dá se tam jít i ve dne, z vyhlídkové terasy je nádherný výhled. Obdivuji Vlada Miluniče, autora této unikátní stavby, a ráda poslouchám jeho nadšené výklady o jeho práci, když se u něho zastavím v ateliéru.

Hostivař. Zdroj: DENÍK/ Dimír Šťastný

Hostivařská přehrada

Bydlím na Jižním Městě, takže to mám k přehradě opravdu kousek. Ráda chodím na procházky lesem kolem přehrady, užívám si pohled na tu spoustu vody, na kachny, labutě, na rybáře, potkávám běžce i lidi jen tak na procházce a jsem ráda, že Jižní Město stojí mezi Hostivařským lesoparkem a Milíčovským lesem, že to mám do přírody tak blízko.

Karlův most. Zdroj: DENÍK/ Dimír Šťastný

Karlův most

Znám všechny sochy na Karlově mostě, rok vzniku i autory. Učím to své studenty v kurzech trénování paměti. Nechodím tam však ráda ve dne, je tam moc lidí. Miluji Karlův most po setmění. Mám tam jedno místo, asi tak ve třetině mostu směrem ze Starého Města, kde se vždy zastavím a obdivuji osvětlený Pražský hrad. Vypadá úplně pohádkově.

Čtěte také: Milan Havel: Jaká místa mám v Praze rád