Jídlo před revolucí? Parmezán byl sci-fi, na mléko v igelitu se raději zapomnělo
Ani pamětníci vzpomínající na dobu před rokem 1989 by se obvykle nechtěli přenést zpět do tehdejších mlékáren. „Vývoj spotřeby jednotlivých druhů mléčných výrobků byl za posledních 30 let dynamický,“ řekl Deníku předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
V roce 1989 průměrný Čech zkonzumoval 259,6 kilogramu mléka a mléčných výrobků. Nabídka v masnách byla ještě chudší, mléko tak bylo zásadním zdrojem bílkovin. „Za socialismu se říkalo: Pijte dva litry mléka denně, je zdravé,“ řekl Ivan Mach z Aliance výživových poradců.
Nyní lze potřebné bílkoviny získat snáze, i proto loni lidé mléka a mléčných výrobků spotřebovali jen 245,8 kilogramu.
Sklenice, nebo igelit?
Za socialismu bylo možné koupit jen mléko ve sklenici či igelitovém sáčku, jogurt a pár druhů sýra. „Sortiment byl omezen i vzhledem k nedostatku devizových prostředků na technologie a spoustu látek, které v nich jsou potřeba,“ zavzpomínal Kopáček. Od 90. let se výrobci přizpůsobili zahraniční konkurenci. Kvalitou výrobků i změnou obalů. „Ty zvýšily atraktivitu výrobků, ale zejména významně prodloužily trvanlivost bez použití konzervačních látek,“ uvedl Kopáček.
Vrátili by se Jan Hrušínský a Kateřina Konečná do dob československého socialismu?
Moderní technologie rozšířily sortiment i o sýry vyšší zralosti. „Takový sýr parmezánského typu nikdo do té doby v Česku neznal a pak se začaly objevovat archivní sýry, které zrají tři i šest měsíců nebo jeden rok,“ podotkl Kopáček.
Z knihy Poslední revoluce:
Následovala móda nízkotučných výrobků, která již odeznívá. Slepou cestou jsou podle odborníků rostlinné alternativy k sýrům obsahující kokosový olej a rostlinný škrob. „Je zřejmé, že obsahují významně vyšší množství méně žádoucích nasycených mastných kyselin, vyšší množství soli a sacharidy v podobě škrobu,“ uvedla Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Téměř v nich ale chybí bílkoviny.
Chytří z mléka
„Obrazně lze říci, že jsme zdraví, silní a inteligentní proto, že konzumujeme mléko a mléčné výrobky,“ řekl imunolog Jan Krejsek z Fakultní nemocnice Hradec Králové. Budoucnost podle Kopáčka patří funkčním potravinám sloužícím ke zlepšení zdraví.
Obsahují probiotické kultury nebo víc mléčné bílkoviny. Bodují i jogurty řeckého či islandského typu a biopotraviny. Od plátkových sýrů se nabídka rozšířila k sýrům strouhaným, předsmaženým nebo nakrájeným kvůli oslavám na kostky.