Její situace nebyla jednoduchá, protože podle komunistických ideologů šlo o nástroj církevní a feudální. I to bylo příčinou, proč se více neuplatnila jako pedagožka.

„Jako hlavní obor jsem cembalo učit nesměla. Nebyla jsem členkou strany, ale v zahraničí jsem koncertovat mohla. Minulý režim byl totiž v podstatě hodně kapitalistický. A já přivážela devizy, což bylo vítáno," podotkla. A tak od roku 1983 učila postgraduálně, kromě toho své žáky brala do Curychu na mistrovské kurzy.

Hudba jí pomohla přežít 

Zuzana Růžičková byla kvůli svému židovskému původu vystavena hrůzám holokaustu, se svou matkou prošla nacistickými koncentračními tábory v Osvětimi a Bergen-Belsenu. Často opakovala, že přežít jí pomohla hudba. A protože v životě hodně zkusila, za své si vzala rčení: Credo in unam artem neboli Věřím v jediné umění.

„Věřím tomu, že umění, mnohotvárné a nerozdělitelné, může člověku pomoci i v těch nejhorších okamžicích života," vysvětlila. Umění jí pomohlo vyrovnat se s traumaty, která utrpěla za války. I proto se jí tento výrok anglického kněze a básníka Selwyna Image (1849-1930) stal celoživotním krédem.

Cembalistka natočila komplet Bachových cembalových koncertů  

Vydavatelství Supraphon vydá v dubnu k jejímu životnímu jubileu komplet sedmi cembalových koncertů Johanna Sebastiana Bach se smyčci a basso continuem BWV 1052-1058. Natočila je v letech 1967-1979, partnerem jí byl dirigent Václav Neumann s Pražskými komorními sólisty.

„Tato nahrávka pomyslně doplňuje integrál Bachova cembalového díla, který Růžičková pořídila pro francouzskou firmu Erato," řekl mluvčí Supraphonu Vladan Drvota. Ten vyšel už koncem loňského roku u Warner Music. Supraphon vydává Bachovy koncerty na této inspirativní nahrávce "královny cembala" poprvé kompletně na 2CD.

Po válce se vdala za skladatele Kalabise 

Zuzana Růžičková začala být známá jako pianistka skladbami Beethovenovými. „Ale tento revolucionář, který, když odcházel, hrozil k nebi nad nespravedlností osudu, mi nepomáhal. Po zážitcích z lágru pro mě nebyly hrozby k nebi žádnou spásou," vysvětlila, proč se upnula k Bachovi.

Po válce se vdala za Viktora Kalabise, který pro ni a její nástroj napsal řadu skladeb. I v totalitním Československu byla vystavena perzekuci, tentokrát komunistické.

K oslavám se připojují gratulanti z celého světa

Navzdory tomu se jí dostávalo velkého uznání na mezinárodní scéně - v roce 1956 vyhrála Mezinárodní hudební soutěž ARD v Mnichově a zahájila tak mezinárodní kariéru, trvající téměř padesát let.

K oslavám devadesátin této výjimečné hudebnice se připojují gratulanti z celého světa. V americké produkci o ní koncem roku vznikl celovečerní dokument Zuzana: Music Is Life.

Čtěte také: Radní navrhli čestné občanství pro cembalistku Kalabisovou