Nemohu začít jinak: Máme deset let od vašeho vítězství v SuperStar. Jaký byl Vlasta Horváth tehdy a jaký je nyní?

Před těmi deseti lety jsem byl nevyzrálý a taky stydlivý kluk. Dnes mám dvě děti a na svět se dívám jinýma očima. Co se ale nezměnilo, je to, že stále miluju hudbu, bez které nemohu žít.

Nebudu se ptát, nakolik vám vítězství změnilo život, řekněte mi spíše, kolikrát jste toho zalitoval?

Že bych někdy litoval, říci určitě nemohu. Jsem stále velice hrdý na to, co jsem dokázal, a velice rád na to celé vzpomínám. Je ale pravda, že jsou situace, kdy nálepka zpěváka, který zvítězil v pěvecké soutěži, měla spíše opačný efekt. V takových situacích mi vždy docházelo, že daň za tento úspěch budu muset platit do té doby, než se mi podaří, jak se říká, přebít tento fakt mou hudbou.

Šel byste do SuperStar znovu?

Dnes už si to určitě nedovedu představit a navíc, jak se říká, dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. Co bych si ale dovedl představit, je to, že bych si sedl například do křesla porotce nebo bych třeba vypomáhal coby hlasový poradce. Již pátým rokem vyučuji na Mezinárodní konzervatoři Praha.

Zpěvák Vlasta Horváth.Stýkáte se ještě s lidmi, se kterými jste soutěžil?

Opravdu málo, spíše náhodně se někde sem tam potkáme, ale nijak se nescházíme.

Na jaké typy vystoupení se v současnosti soustředíte? Preferujete sólové koncerty, nebo spíš účinkování v divadle?

Preferuji obojí. Již pátým rokem působím v divadle RockOpera Praha, kde mě to moc baví a kam se chodím, jak se říká, pořádně vyřvat. Největší důraz ale samozřejmě kladu na své vlastní koncerty, na kterých vystupuji se svými autorskými písněmi, a to je mému srdci nejblíže.

Jak jste se dostal k působení v RockOpeře Praha a jakou roli zde máte nejraději?

Jednoduše jsem byl osloven produkcí. Hledali někoho, kdo by mohl alternovat Kamila Střihavku, tím to celé začalo. Posléze jsme se domluvili na další spolupráci, která trvá až dodnes. Svého času se mi nejvíce líbila role Haimona v Antigoně, ale dnes už to nijak neměřím. Baví mě všechny.

Máte nabídky i z jiných hudebních divadel či představení? Chtěl byste si zahrát v muzikále?

Vlastně jsem se vždy klasickým muzikálům vyhýbal. Kdysi jsem zkusil jednu sezonu v Divadle Broadway v muzikálu Mona Lisa a tím to celé skončilo. Nemohu říct, že by to bylo nějak špatné, jen mě to příliš nenaplňovalo.

Zpěvák Vlasta Horváth.V neděli 31. května vystoupíte na koncertě na Vyšehradě, máte v oblibě open-air koncerty?

Miluji koncerty pod širým nebem, a proto jsem si pro svůj sólový koncert s kapelou vybral právě Letní scénu Národní památky Vyšehrad. Fanoušci se určitě můžou těšit na průřez mými třemi alby a jako host přijde zazpívat i Pavla Forest zakladatelka RockOpery Praha, autorka libret a zpěvačka.

Co plánujete na letní prázdniny, budete pracovat, nebo se věnovat rodině?

Snažím se vždy stíhat obojí, ale je to velice náročné. Zanedlouho budeme natáčet v pořadí třetí klip na píseň z mého posledního alba To máme znát, tak se moc těším, jak se nám to podaří. Mezitím budeme co nejvíce koncertovat a na říjen a listopad plánuji klubové turné.

Na svém kontě máte tři alba, kdy se chystáte vydat další desku?

Pomalu schraňuji materiál a již mám pár písní téměř hotových. Některé mají velice silný potenciál, tak uvidíme, jak budou fungovat na fanoušky. Žádný termín vydání mě netlačí, takže jakmile bude dostatek materiálu, desku vydáme.

Vlasta HorváthNarodil se 18. října 1977 ve Vlašimi. Zpěvu a muzice se věnuje od mládí, založil i svoji vlastní kapelu, se kterou koncertoval. V roce 2005 zvítězil ve druhé řadě soutěže Česko hledá SuperStar, v témže roce vydal debutové album Místo zázraků, za které dostal platinovou desku.

Dosud vydal ještě další dvě sólová alba Do peří nefoukej (2006) a To máme znát (2014). Účinkuje ve třech představeních divadla RockOpera Praha. Působí také jako pedagog na Mezinárodní konzervatoři Praha.