Štoll byl známý jako autor publikací o kulovém blesku (Tajemství kulového blesku), monografií o významných fyzicích (zejména Janu Marku Marcim a Christianu Dopplerovi) a knih pro mládež jako Objevitelé přírodních zákonů, Podivuhodné přírodní úkazy a Věda a technika v českých zemích. Za poslední jmenovanou knihu byl spolu se spoluautorem Janem Hozákem oceněn Zlatou stuhou.

Jako fyzik se zabýval také lasery a jadernou energií. Celý život spojil s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT, kde vědecky a pedagogicky působil od roku 1962, tedy 54 let. Zastával i pozice vedoucího katedry fyziky a děkana. Za svou pedagogickou činnost byl v roce 2000 oceněn ministerstvem školství medailí Jana Amose Komenského.

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.
Rektoři vyhlásí na začátek akademického roku protestní týden

Štoll se autorsky podílel na učebnicích Elektřina a magnetismus či letos vydané Klasické teoretické fyziky. Napsal též řadu učebnic pro střední školy (Fyzika mikrosvěta) a prvních souhrnných českých Dějin fyziky, za které získal Cenu rektora ČVUT za prestižní publikaci v roce 2010.

K jeho tvorbě patří i esejistická kniha o severoamerických indiánech Radil jsem se s vlky, inspirovaná jeho dvouletým pobytem na Saskatchewanské univerzitě v Saskatoonu v Kanadě v letech 1968 až 1970.

Štoll se narodil v roce 1935 v Moskvě. Jeho otcem byl komunistický novinář a literární kritik Ladislav Štoll. Studoval Matematicko-fyzikální fakultu a fyziku atomového jádra na Moskevské státní univerzitě.

Jeho profesní život byl spojený s ČVUT a s Ústavem jaderného výzkumu v Řeži. Má dva syny, baltistu a pedagoga na ústavu východoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Pavla Štolla a režiséra a pedagoga Fakulty sociálních věd UK Martina Štolla, se kterým realizoval i dvanáctidílný seriál Praha-jeviště vědy.

Ilustrační foto.
Sněmovna po průtazích schválila pařížskou klimatickou dohodu