V nových prostorách Galerie Zdeněk Sklenář se v autorské instalaci Josefa Pleskota a Jana Merty objeví díla slavných představitelů českého umění Jana Zrzavého, Františka Kupky, Josefa Čapka, Josefa Šímy, Václava Boštíka, Bohuslava Reynka, Josefa Lady, Karla Malicha či Zdeňka Sýkory vedle děl současníků Jiřího Kovandy či Krištofa Kintery.

Muzeum Kampa.
Muzeum připomene tvorbu Jaroslava Vožniaka, získalo jeho díla

Spolupráce s Pleskotem 

Sklenář říká, že po více než třech letech fungování galerie na šesti různých působištích našel trvalé místo pro 6000 děl, které galerie aktuálně vlastní. Vedle výstavních síní a kanceláří se v historickém domě vybudovaly také trezory pro uložení děl. "Po 27 letech působení v galerijním provozu bych chtěl spíše více expandovat do zahraničí, a naopak představovat zahraniční umění českému publiku," říká.
Sklenář přizval ke vzniku svého nového působiště architekta Josefa Pleskota. Architekt pracoval s původními palácovými výmalbami a inspiroval se i dobovými štuky, navrhl také nábytek do galerie. Říká, že se intervence do historického, ale poničeného a místy až vybydleného objektu bál.

Ateliér Hany Wichterlové.
Ateliér Hany Wichterlové do prodeje nepůjde, starat se o něj má galerie

Prostor v Salvátorské ulici 

"Bylo třeba vymyslet interiér a logistiku galerie… a pověsit na stěny tento ´pele-mele´ v nejlepším slova smyslu," řekl. Navíc prostory galerie jsou v paláci, který jako součást novostavby už rekonstruoval architekt Stanislav Fiala. "Zjistil jsem ale, že je možné, aby byl Zrzavý vedle Grygara, Kintera vedle Lhotáka a Josef Lada vedle úplně čehokoli," pochválil si instalaci, v níž všechna díla jsou prodejní a k vidění by měla být do počátku března.
Galerie Zdeněk Sklenář vznikla v polovině 90. let v Litomyšli, v Praze působila od roku 2001 na Smetanově nábřeží. Tlaková vlna po výbuchu plynu v dubnu 2013 dům poškodila a zničila řadu děl. Rok a půl po výbuchu otevřel galerista komorní prostor v Salvátorské ulici.

Národní muzeum otevírá 8. prosince 2017 v Náprstkově muzeu novou výstavu Indiáni
Náprstkovo muzeum nabídne výstavu s názvem Indiáni

Samostatná výstava pro čínského malíře 

Vedle klasiků české moderny či některých známých jmen současného českého umění se věnuje také čínským autorům. S Čínou umělecky obchoduje, představil tam také například dílo Františka Kupky.

Samostatnou výstavu v Praze uspořádal malíři Zhang Xiaogangovi (Čang Siao-kangovi), který patří k nejslavnějším čínským umělcům, jejichž díla jsou oblíbená i na Západě a prodávají se za vysoké částky. Ukazuje je i výstava na nové adrese galerie.

Jako Pepa. Iva Pazderková a Lukáš Pečenka coby taxikář.
Ženy se nervově hroutí na Fidlovačce