Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) s poukazem na výsledky kontroly odvolal Fajta z čela galerie 18. dubna. Zdůvodnil to významnými pochybeními v hospodářské činnosti galerie. Kritizoval zejména Fajtovu autorskou smlouvu na více než milion korun, které galerie svému tehdejšímu řediteli vyplatila za kurátorskou práci na výstavách a expozicích. Podle Fajta byly zveřejněné informace nepravdivé a zavádějící, požaduje omluvu ministerstva kultury, jinak se chce obrátit na soud, oznámil v úterý jeho advokát.

Ředitel Sbírky umění 19. století a klasické moderny v Národní galerii Praha Otto Urban (na snímku z 21. dubna 2015).
Po odvolání Fajta rezignoval jeden ze šéfů sbírek. Staněk je nekompetentní, říká

"Nálezy kontrolního protokolu rozhodně nemají takovou váhu, aby ministr na jejich základě s okamžitou účinností musel odvolat ředitele úspěšné národní kulturní instituce," uvedl dnes Fajt. Pozastavil se nad tím, že protokol byl zveřejněn, aniž se k jeho závěrům mohl vyjádřit. Zjištění kontroly jsou podle Fajta v drtivé většině vysvětlitelná a obhajitelná manažerská rozhodnutí. "Kontrolní protokol nepřinesl žádné vážné a obhajitelné důkazy pro obvinění mojí osoby a pro občanskou a profesní likvidaci, jak ji provedl ministr kultury," doplnil.

Nedostatky podle kontrolorů v NGP byly v uzavíraných příkazních smlouvách, ve vnitřním kontrolním systému, využívání externích služeb a dodržování rozpočtových pravidel, což vedlo k nehospodárnosti. Na možné porušování zákona o rozpočtových pravidlech a střet zájmů v NGP upozornila také organizace Transparency International ČR (TI).

Galerie v zisku

Fajt i Mallát poukázali na to, že hospodaření galerie skončilo v roce 2017 i 2018 se ziskem a galerie měla další desítky milionů korun v rezervním fondu. Externí právní služby hájí Fajt tím, že pro agendu instituce činné i na mezinárodní scéně neměla galerie dost právníků a že jde o běžnou praxi.

Generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt.
Odvolanému Fajtovi nabídli post finančního ředitele galerie. Hamáček se ptá proč

Zmínil, že třeba právní posudek, na základě kterého byl odvolán, nevypracovali zaměstnanci ministerstva. Autorské smlouvy jsou v resortu kultury běžnou praxí, zopakoval. Příkazní smlouvy, na které protokol upozorňuje, umožnily podle Fajta zbavit se starých nevýhodných smluv a zlepšit kvalitu restauračních provozů v budovách NGP.

Tím argumentuje také Malát, který se své funkce v NGP vzdal 13. května. Příkazní smlouvy zmíněné v protokolu uzavřela galerie od prosince 2016 do srpna 2018 s firmami, jejichž jednatelem byl Mallát nebo jeho bratr. Mallát ale míní, že u něj žádný střet zájmů nenastal, protože smlouvy byly uzavřeny před 15. listopadem 2018, kdy do NGP nastoupil. "Protokol hlavně svědčí, minimálně u příkazních smluv, o jeho účelovosti. Kontrola byla prováděna na daleko větším vzorku smluv a faktur, ale vybrány byly jen ty případy, které se hodily," doplnil.

Staňkova rezignace

Staněk odvolal Fajta v polovině dubna spolu s ředitelem Muzea umění Olomouc Michalem Soukupem. Po kritice svých kroků ze strany lidí v kultuře minulou středu ministr oznámil svou rezignaci ke konci května. Uvedl tehdy, že se rozhodl vyhovět výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Premiér Andrej Babiš (ANO) rezignaci v pondělí odeslal prezidentovi Miloši Zemanovi. V dnes zveřejněném rozhovoru premiér uvedl, že je připraven navrhnout Staňkovo odvolání, pokud by Zeman s přijetím rezignace váhal.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD)
Staněk si stojí za odvoláním Fajta. Přidal další výtky vůči Národní galerii