Zastupitel Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice) navrhoval přijetí usnesení, které by ukládalo v říjnu vyhlášku vyhodnotit, poté připravit její mírnější novelu, která by také odstranila technické nedostatky.

Ani jeho návrh ale zastupitelé nepřijali. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je příliš brzy vyhlášku hodnotit, ohlasy z Prahy 1 jsou ale podle její místostarosty Daniela Hodka (ČSSD) kladné. Právě centrální městská část si na pouliční umělce nejvíc stěžovala, obtěžují prý zejména hlukem její obyvatele.

Petice za zachování živého umění

Pražští strážníci od začátku března přistihli 46 buskerů, kteří porušovali novelizovanou vyhlášku. Většinou porušení vyřešili domluvou, třinácti z nich udělili pokutu řádově 160 korun. Přísněji potrestali jen opakované porušení a neuposlechnutí upozornění na páchání přestupku.

Petici za zachování takzvaného živého umění předali na magistrát organizátoři květnového festivalu Praha žije hudbou. Vyhláška podle pouličních umělců obsahuje množství nerozumných požadavků a nejasností. Podali proto oficiální podnět k jejímu přezkoumání na ministerstvo vnitra. To ale žádost odmítlo.

Pouliční produkce je v ulicích Prahy povolena více než dva roky. K první změně ve vyhlášce sáhlo město loni. Tehdy vznikl seznam 18 míst, kde je busking zakázán, nebo částečně omezen. Takzvané tiché umělecké činnosti, jako jsou třeba pantomima nebo živé sochy, jsou na těchto místech povoleny.

Čtěte také: Strážníci od března přistihli 46 buskerů porušujících vyhlášku