Kabaret je čistá, otevřená věc. Vaším jediným ředitelem je publikum. Když se směje, jste přijat. Když ne, máte padáka, prohlásil svého času Pierre Richard, jenž začínal s vtipnými skeči a jehož nejúspěšnějšímí filmy jsou podle žebříčků u nás i ve Francii Kopyto, Roztržitý a Uprchlíci.

Do Prahy nicméně včera přijel kvůli šlechetné aktivitě podpoře seniorů, kteří jsou hlavním tématem nadace Krása pomoci, již před deseti lety založila Taťána Kuchařová.

Petr Forman.
Petr Forman: Na skejt jsme balili holky. Projezdil jsem celý gympl

„Žijeme ve společnosti, která je čím dál více sobecká,“ přemítal herec na setkání s novináři. „O seniory a o to, jak se jim žije, se moc nestará. Vždycky si vzpomenu na svou babičku, jak mi otevřela dveře a měla nádherný úsměv. Dodnes si vyčítám, že jsem za ní nechodil častěji.“

Možná i proto dal Taťáně Kuchařové veřejně slib, že při další návštěvě s ní zajde k někomu ze seniorů, o něž její nadace pečuje. „Až otevřou, budou se asi dost divit proboha, kdo je ten dědek? Co k nám jde s krásnou dívkou,“ vtipkoval skromně.

Kam spěchat?

V malostranském hotelu Alchymist dal včera každopádně slunnému dopoledni, jež se protáhlo do oběda, typický francouzský ráz. Nejprve káva a červené víno, jež jako zkušený vinař a majitel vinic s požitkem ochutnával, setkání, historky… Kam spěchat? „Den je dlouhý,“ pravil.

Peter Dinklage - ceny Emmy 2018
Ceny Emmy ovládl příběh stand-up komičky. Po pauze uspěla i Hra o trůny

Bezpochyby jedno z jeho tajemství, jak si uchovat v úctyhodných 84 letech vitalitu. Recept na důstojné stáří vidí ale ještě jinde: „Víno. Určitě. Ale hlavně ponechat si schopnost se stále divit. Žasnout nad životem. Jak s tím přestanete, vyhasnete.“

Pravdu ve víně už nehledá, když se podívá na dno sklenky, napadne ho prý jediné: „Zase ji naplnit.“ V Praze se představil i jako příležitostný zpěvák šansonů včera večer v klubu Royal. Sekundovali mu Ondřej G. Brzobohatý, Chantal Poullain či Tonya Graves.

Přesto se cítí být stále hercem: „Nového nechystám nic, možná příští rok, nějaké scénáře doma mám. Ale ve Francii běží teď v kinech komedie podle komiksu Les Vieux Fourneaux o dobrodružstvích trojice mužů mého věku a má velký úspěch. To je také návod, jak zůstat svěží…“

Režisér Alfonso Cuarón
Hlavní cenu si z Benátek veze Roma. Mezi herci uspěli Dafoe a Colmanová