O tom, jak se vytváří animovaný film a jak vznikají loutky či filmové dekorace, se přesvědčí návštěvníci Malostranské besedy od dubna do června. Jarní výstava zde příznačně začala v den výročí 210. narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena, jehož příběh o Malé mořské víle inspiroval tvůrce filmu Malá z rybárny. Zrežíroval ho Jan Balej.

„Snímek Malá z rybárny je výtvarně jedinečný a inspirativní, producenti proto ještě před uvedením v kinech uspořádali tematickou interaktivní výstavu. Návštěvníky pozve do zákulisí animovaného filmu," sděluje za pořadatele Marie Grofová. Podle jejích slov je expozice koncipována pro všechny generace, zejména si přijdou na své rodiny s dětmi. Díky přítomným technologiím ocení zejména kouzlo toho, jak se z nepohyblivé figurky rázem stane postavička běhající či chodící.

„Výstava seznámí návštěvníky s konstrukcí klasické loutky i s digitálními efekty, nabídne výtvarné a animační dílny a soutěže, večerníčky, audiopohádky a rovněž koutek pro dospělé. Speciálním hostem výstavy je polské filmové studio SE-MA-FOR, které pro výstavu poskytlo dekorace a loutky ze seriálu Králík a přátelé (Flapper), a pro filmové labužníky oscarový krátkometrážní snímek „Péťa a vlk", který se bude v rámci výstavy promítat," informuje Grofová.

Náročné umístění v podkroví

Expozice se zabydlela v historických prostorách v podkroví Besedy, odkud si návštěvníci kromě vystavených předmětů prohlédnou z takřka ptačí perspektivy také panorama Hradčan.

„Samotným tvůrcům, kteří v renesančním podkroví s původními nosníky ze 16. století vystavují, dává často práci poradit si s prostorem, který je velmi specifický. Není pro ně jednoduché překonat pompéznost samotného podkroví, kde nejsou holé bílé zdi, ale naopak samé trámy a šikminy," říká umělecký ředitel Malostranské besedy David Hanzlík. Sám předpokládá, že na výstavě Malá z rybárny budou lidé často překvapeni, co všechno lidské ruce dovedou.

Součástí výstavy je 73 loutek a 80 hlaviček v originálním provedení pro film společně s dalšími 30 replikami, dekoracemi, ukázkami ze storyboardu a jinými prvky ze zákulisí výroby filmu. Malé i velké diváky okouzlí živé akvárium, videomapping s motivem mořského přístavu přímo pod střechou galerie, a také ukázky tisku na 3D tiskárně.