Aktuálně vrcholí přípravy nákladné výstavy, která se slavnostně otevře v rámci oslav letošního 700. výročí od narození panovníka Karla IV. Zatím muzejní pracovníci jednotlivé exponáty připravují v dílnách, do prostor domu U Zlatého prstenu poblíž Staroměstského náměstí je převezou až týden před otevřením.

Přípravy jdou podle plánu 

Na místě probíhají zkoušky takzvaného videomappingu, kdy budou organizátoři promítat obrazy na vybrané modely. Výstava vyjde na 15 milionů korun.

„Přípravy jdou podle plánu. Předpokládáme, že 12. prosince v 18 hodin expozici otevřeme. Nepůjde o klasické muzeum, chceme, aby bylo více interaktivní. Důležitá je vizuální stránka, proto zde budou projekce i obrazovky, které doprovodí hlasy ve více jazycích," komentuje podobu radní Prahy pro kulturu Jan Wolf.

Děti si vyzkouší vládnout 

Návštěvníci se dočkají i historických artefaktů. „Unikátem bude originál poutního odznaku s vyobrazením svatého Petra a Karla IV. z poloviny 14. století. Našel se při vykopávkách na konci 19. století na Karlově náměstí, kde se dříve nacházelo jedno z pražských poutních míst," prozrazuje Olga Šámalová za organizátora, Muzeum hlavního města Prahy. Exponáty mu zapůjčí téměř čtyři desítky institucí z celého Česka.

Podle Šámalové se při přípravách počítalo i s dětmi, pro něž muzeum otevře speciální hernu inspirovanou knihou Po stopách Karla IV. Malí návštěvníci si tak zábavnou formou vyzkouší vládnout, obstát na středověkém bále, postavit katedrálu, dobově se obléci či napsat rukopis. Zároveň se zaposlouchají do dobových chorálů, pověstí a legend o rytířích. „Prostor pro děti bude tvořen ilustracemi a texty z knihy, nebudou ale chybět ani interaktivní prvky," dodává Šámalová.

V Domě U Zlatého prstenu se vytvoří pasáž 

Výstava zároveň mapuje i důležité momenty ze života panovníka, jako jeho příchod do Prahy, korunovaci nebo pohřeb. Muzeum počítá, že v nejbližších dvou letech dojde k dalšímu rozšíření. Už za rok by měla například vzniknout nová expozice věnovaná životu obyvatel středověké Prahy.

Kromě příprav na samotnou výstavu už od září postupně dochází i ke stavebním úpravám historického Domu U Zlatého prstenu. Po jejich skončení se otevře přízemí objektu veřejnosti a vytvoří se zde pasáž, v níž bude od příštího roku umístěn kromě kavárny i muzejní obchod. Hlavní město na letošní oslavy 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. vyčlenilo z rozpočtu 26 milionů korun.

Čtěte také: Nedožité devadesátiny umělkyně Šimotové připomene konference