Letos se držiteli stanou polský filmař Andrzej Wajda (v zastoupení), ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick a francouzský herec afrického původu Isaach de Bankolé.

Festival otevře snímek Jima Jarmusche Přežili jen milenci, roztomilé retro o tom, že upíři jsou také jenom lidé. Druhým zahajovacím filmem je novinka Andrzeje Wajdy Walesa: člověk naděje. Legendární polský režisér, jehož kvůli pokročilému věku na festivalu neuvidíme, natočil strhující příběh prvního polského demokratického prezidenta Lecha Walesy. V Praze jej osobně uvede hlavní představitel Robert Więckiewicz. Dalšími významnými hosty jsou francouzský režisér a animátor Sylvain Chomet, jehož pozoruhodná díla Trio z Belleville a Attila Marcel jsme viděli i u nás, a finská herečka Kati Outinen. Přijíždí také italsko-slovenská herečka Barbora Bobulová.

Dnešní slavnostní večer bude věnován i situaci na Ukrajině. Organizátoři zařadili do programu speciální projekce filmového bloku Hlas mladé Ukrajiny od 20 hodin v sálech 1, 2 a 7, jež jsou zdarma pro veřejnost. Průřez tvorbou nejmladší ukrajinské generace vrcholí v přímých svědectvích z ukrajinské revoluce. Předsedou 33členné poroty složené tradičně z dobrovolníků napříč věkem a profesemi (nejstaršímu je letos dvaadevadesát) bude výtvarník Theodor Pištěk.

„Pan Fenič mi udělal radost, přesunul mě zpět do středu filmového dění," svěřil se Pištěk. „Byl jsem z toho trochu nervózní, je to moje první vedení poroty, zatím jsem podobné věci viděl jen v amerických filmech. Z poroty jsem nadšený, je to užitečná korekce profesionální kritiky. Když mě její nejstarší člen oslovil pane Pištěku mladší, upřímně mě pobavil."

Český zástupce v soutěži chybí

Do soutěže prvních a druhých filmů Nová Evropa je přihlášeno dvanáct děl, chybí mezi nimi český zástupce. „Nenašli jsme odpovídajícího adepta," řekla k tomu dramaturgyně programu Hana Cielová. „Z uvažovaných filmů se nám ani jeden nezdál pro tuto sekci vhodný." Českou stopu tak najdeme jen v rámci prezentace koprodukčních domácích projektů, kde jsou Detektiv Down, Láska, soudruhu!, Velmi neklidné léto, Mádlův režijní debut Pojedeme k moři a dokument Sametoví teroristé. Novinka letošního ročníku, soutěž filmů natočených na mobil, měla ohlas. Organizátoři vybrali z přihlášených příspěvků šest, jež posoudí speciální miniporota.

Jednou z klíčových sekcí jsou letos Světla severu, zaměřená na výběr severských snímků. „Čeští diváci neobyčejně oceňují severský smysl pro humor. A myslíme si, že Praha je dobré místo, kde můžeme každoročně představit stále neobyčejně kvalitní a nápadité filmy ze severských zemí - nejedná se totiž pouze o Skandinávii, čili Dánsko, Švédsko, Norsko a Island, ale také Finsko a tři pobaltské země: Estonsko, Litvu a Lotyšsko," vysvětlují volbu programoví ředitelé Febiofestu Štefan Uhrík a Hana Cielová.

Festival se jako každým rokem věnuje charitě. Letos podpoří tzv. „slané děti", pacienty nemocné cystickou fibrózou, jejichž patronem bude Ivan Trojan. Připraveny jsou i hudební koncerty, jako vždy zdarma. K včerejšímu dni bylo prodáno přes 25 tisíc lístků, největší zájem je o filmy Her, Volný pád, Venuše v kožichu, Stoletý stařík, který vylezl na okno a zmizel a o Jarmuschovu novinku. Po pražské části se Febiofest přesune do dalších dvanácti měst, na Slovensku protne celkem devět míst včetně Bratislavy.