Chladné deštivé počasí nepřálo zejména adrenalinovým atrakcím. „Pokud někoho vyvezete do 80 metrů, je tam mnohem větší zima než při zemi," uvedl jednatel České asociace majitelů lunaparků, cirkusů a stánkového prodeje PALMA Jan Kočka s odkazem na jednu z oblíbených atrakcí, věž pro simulaci volného pádu.

Nebojí se ale, že by se letošní pouť nepovedla. Do neděle 17. dubna, kdy oficiálně končí, je času dost a lidé, kteří přijít chtějí, si na ni čas udělají, řekl Jan Kočka.

Tradice Matějské pouti je zaznamenávána od roku 1595. V areálu Výstaviště se koná od roku 1963. Byla první jarní poutí v Praze a oslavou svátku sv. Matěje, který připadá na 24. února.

Zábava pro děti i dospělé

Nejmenším návštěvníkům nyní nabízí autíčka, řetízkové, hydraulické i podlahové kolotoče, buggy auta, nafukovací skákadla či vláčky nebo dětské tanky, jakási obdoba čtyřkolek, které jezdí v terénu.

Starší návštěvníci si mohou vyzkoušet adrenalinové zážitky na velkých moderních technických zařízeních, která jsou instalována v nizozemském lunaparku i na české atrakci Katapult. Nechybí ani klasická lochneska, střelnice či horská dráha a ruské kolo.

Pouť bude otevřena od úterý do pátku od 13 do 21 hodin, o víkendech od 10 do 22 hodin. „I letos se uskuteční Den pro postižené děti doplněný koncertem, a to v pondělí 14. března od 11 do 15 hodin, kdy bude vstup včetně nizozemských atrakcí zdarma," dodal Kočka.

Víkendové vstupné činí 25 korun, na všední dny desetikorunu. Děti do 120 centimetrů výšky mají vstup zdarma.

Vloni, kdy počasí Pražanům příliš nepřálo, navštívilo Matějskou pouť jen něco přes 100 tisíc lidí, v roce 2014 tam organizátoři přivítali 162 tisíc návštěv­níků. Po ukončení pouti budou návštěvníkům parku po celý zbytek sezony k dispozici dvě desítky atrakcí.

Čtěte také: Václav Kočka: Matějská pouť nepřestala fungovat ani za války