Kupkova díla patří k nejdražším na českém aukčním trhu, do nedávna držel rekord českých aukcí jeho obraz Plochy příčné II., který se v květnu v Praze prodal včetně aukční přirážky za 78 milionů korun. Zhruba před 14 dny se ale dráže prodal obraz Oskara Kokoschky z roku 1934 s názvem Praha - Pohled z křižovnického kláštera. Včetně aukční přirážky stál téměř 78,5 milionu Kč, což je tedy nyní český aukční rekord.

Středověký deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který odborníci připisují Mistru Vyšebrodského oltáře.
Nově objevený středověký obraz jde do aukce

Obraz Pískaři na Seině představuje vyvrcholení Kupkova prvního pařížského období, kdy byl silně přitahován realitou na pozadí rozšířených postimpresionistických motivů. Na díle bezprostředně zaujme čtvercový formát, k němuž se Kupka často vracel v pozdější, abstraktní tvorbě, zejména od počátku třicátých let.

Prvním majitelem byl prezident Beneš

Námět, který si Kupka k obrazu zvolil, patřil k jedněm z nejrozšířenějších v impresionismu a postimpresionismu, kde k němu lze nalézt značné množství příkladů, Pískaři na Seině se zabývalo téměř ve stejné době i několik českých malířů, kteří navštívili Paříž.

Prvním majitelem obrazu Pískaři na Seině byl prezident Edvard Beneš, s nímž byl Kupka v kontaktu díky své výrazné legionářské činnosti během první světové války. Do Čech se obraz vrátil zpět v roce 2008 z Chicaga.

Opravy ve Státní opeře
Jako byste vstoupili do jiného světa. Státní opera už brzo otevře dveře

Sobotní aukce výtvarného umění v Obecním domě nabídla 162 položek klasického i moderního umění. „Celkem sběratelé a milovníci umění za jediné sobotní odpoledne utratili více než 52 milionů korun," sdělil novinářům Svoboda.

Překvapením aukčního dne se podle něj stal obraz od dvorního malíře Ferdinanda I. Jaroslava Věšína Na trhu s vyvolávací cenou 500 tisíc korun. Obraz zakoupil sběratel ze zahraničí, za dílo zaplatí 1,674 milionu korun. „Jedná se tak o Věšínovo nové aukční cenové maximum realizované na tuzemském trhu s uměním," dodal Svoboda.