Během výstavy Křehká krása, vybroušená chuť, která se koná 24. – 26.8.2012 v jabloneckém Eurocentru jsou připraveny hned 3 tvůrčí dílny – výroba bižuterie z vinutých perlí (24.8.), rytí skla (25.8.) a malování knoflíků (26.8.).

Až do 28. října můžete v jabloneckém muzeu navštívit výstavu „Ingrid – víc než jen značka", která představuje fenomén světoznámé umělecké krystalerie firem Heinrich Hoffmann a Curt Schlevogt. Po celou dobu trvání výstavy probíhá samoobslužná dílna ve spolupráci se speciálními centry pro slabozraké, která přibližuje svět očima lidí se zrakovým postižením.

K muzeu skla a bižuterie náleží ještě Galerie Belveder v Mlýnské ulici, kde mají návštěvníci o víkendu 18. – 19. srpna poslední možnost ochutnání pivních speciálů pivovaru z Vratislavic. V rámci výstavy pivních sklenic a obrázků Petra Urbana „ A přece se točí" se budou tentokráte čepovat hned dva druhy – Svatopavelské pivo – výjimečný 16° polotmavý speciál, připravený podle jedinečné původní receptury a Chytrón – osvěžující nízko-alkoholické pivo s chutí citrónu. Točit se bude od 14 do 17 hodin a pohodovou atmosféru navodí Skupina s nástroji. K zakoupené vstupence dostane každý návštěvník pivo zdarma.

A v neděli 19. srpna se pak uskuteční zcela mimořádně i dotočná – do Galerie Belveder ze svého srazu ve Smržovce při slavnostech Eurion dorazí i Pivrncova jízda veteránů. Příjezd kolony pod vedením Petra Urbana a populárního herce Pavla Nového se očekává po 15. hodině.

Skla už bylo pro dnešek víc než dost, co se takhle osvěžit nějakým regionálním zlatým mokem? Pokud nestihnete návštěvu Galerie Belveder, vydejte se do Vratislavic nad Nisou, kde vám v šenku načepují místní hořký nápoj. Právo vařit pivo získali liberečtí měšťané již v roce 1560, i když pravidla určená v potvrzení várečného práva výrobce piva bývala velmi přísná. Nejen co do regulace množství vyrobeného piva, jeho kvality, ale i - dnes bychom řekli - dodržování hygienických předpisů při vaření piva. Další vývoj libereckého pivovarnictví byl složitý, rozporuplný - jak to již v dějinách bývá… Nicméně se podařilo a dnes Vám doporučujeme ochutnat speciální polotmavé šestnáctistupňové pivo, červený ležák nebo citrónové pivo. V areálu pivovaru můžete také každou neděli navštívit muzeum historických automobilů, motocyklů a jízdních kol.