Gustav Klimt (1862 až 1918) a Egon Schiele (1890 až 1918) jsou klasiky středoevropské moderny. Schiele byl o generaci mladší než Klimt, vzájemně se ale ovlivňovali. Jejich tvorba překlenula různorodé polohy dobového umění mezi symbolismem a expresionismem. S jejich úmrtím v posledním roce války skončila i závěrečná epocha rakouské monarchie, v jejíž kultuře se propojovala tradice 19. století s moderními proudy.

"Expozice představí Klimtova významná díla z našich sbírek. Obraz Vodní zámek, zakoupený v roce 1910, a mimořádnou akvizici z roku 1914 - obraz Panna, jež zkoumá vztah krásy a pomíjivosti, mládí a smrtelnosti. Uvedeny budou také Klimtovy kresby z ranějších i pozdějších období. Některé vznikaly jako přípravné studie ke slavným Klimtovým obrazům - například k Polibku a Nevěstě," uvedla Olga Uhrová, kurátorka výstavy.

Jízdní kolo. Buď to byl Pionýr ze sobotínského Velamosu, anebo Favorit z Rokycan, co představovalo objekty obrovské touhy československých dětí. Dokázaly se ovšem rádi spokojit i s produkty chebské Esky, která dodávala na trh i  oblíbené „skládačky“.
Výstava v Národním technickém muzeu přiblíží fenomén kol Favorit

Prvními zakoupenými díly Egona Schieleho ve sbírkách Národní galerie byly v roce 1930 Těhotná žena a smrt nebo kresba Sedící žena s pokrčenými koleny (Edith, 1917). "Portrét Edith patří k vůbec nejoblíbenějším dílům ze sbírek Národní galerie. Protože se ale jedná o kresbu, může být dílo vystavováno vždy jen po omezenou dobu," vysvětluje Zuzana Novotná, kurátorka Sbírky grafiky a kresby. Výstavu doplní dílo Zátiší s květinami z roku 1911, jediné Schieleho známé květinové zátiší nebo jeden z prvních portrétů Českého Krumlova, které následně tvoří zásadní část jeho díla.

Běla Kolářová: Trojúhelníkový kruh.
Asambláž Běly Kolářové se vydražila za 600 tisíc korun

Expozice Konec zlatých časů nabízí také práce dalších představitelů vídeňské moderny. Ve Sbírce grafiky a kresby NG je bohatě zastoupen Emil Orlik, který zachytil slavné osobnosti tehdejší umělecké scény, či Josef Hoffmann, který je na výstavě představen studiemi klíčových staveb jako Palác Stoclet v Bruselu či vila Skywa-Primavesi ve Vídni.

Na výstavě jsou dvě rané barevné kresby Alfreda Kubina - Zesměšňující výjev (1903) a Obří kuřata (1905). Z díla Oskara Kokoschky jsou mimo jiné vystaveny umělcovy ilustrace knih a malba z raného období Kokoschkovy tvorby nazvaná Básník Albert Ehrenstein (1914).

Švandovo divadlo na pražském Smíchově.
Herci ze Švandova divadla uvedou Kauzu pražské kavárny