„Písňový festival Bratislavská lýra, jehož padesáté výročí si letos připomínáme, se výrazně zapsal do historie české a slovenské populární hudby a nahlíženo s odstupem času, stal se jakýmsi zrcadlem jejích osudů a peripetií," uvedl kurátor výstavy Radek Diestler.

Na Lyře vystupovali i interpreti ze zahraničí

Výstava v Popmuseu připomíná festival prostřednictvím desítek fotografií, dokumentů z festivalového štábu, plakátů a dalších materiálů. Součástí výstavy jsou i zápisky porotců některých ročníků. Vernisáž nabídla také besedu s jedním z organizátorů posledních ročníků Bratislavské lyry Robertem Valovičem a promítání dokumentu o festivalu.

Bratislavská lyra byl v letech 1966 až 1998 největší hudební festival populárních písní v Československu, který se konal každoročně v Bratislavě. Akce se zúčastňovali například Eva Pilarová, Helena Vondráčková, Karel Černoch, Waldemar Matuška, Martha a Tena Elefteriadu, Karol Duchoň, Marcela Laiferová, Marika Gombitová, Miroslav Žbirka, Richard Müller a další.

Na Bratislavské lyře se představili také zahraniční hosté. Expozice v Popmuzeu připomíná například účast Tota Cutugna, Amandy Lear, Josephine Bakerové, Billyho Prestona, Stevieho Wondera a skupin Smokie, Beach Boys či Opus.

Baezová podpořila Havla

Několik fotografií se vrací ke památnému koncertu americké písničkářky Joan Baezové, která 10. června 1989 na Bratislavské lyře veřejně podpořila Václava Havla a další aktivisty. Jeden z hlavních představitelů Charty 77 Havel byl půl roku předtím zatčen na začátku takzvaného Palachova týdne, kdy si veřejnost připomínala 20. výročí protestního sebeupálení studenta Jana Palacha. Propuštěn byl v květnu.

Vzhledem k přítomnosti Státní bezpečnosti (Stb), která Havla sledovala, vzala zpěvačka aktivisty do svého autobusu, jímž jela do haly. Do zákulisí pak Havla propašovala jako svého technika. Baezová také na jeviště pozvala písničkáře Ivana Hoffmana. Během jeho protestní písně mu pořadatelé vypnuli mikrofon. Oficiální média poté o vystoupení Baezové mlčela.

První ročník Bratislavské lyry vyhrál Gott

V letošním roce se objevilo několik projektů připomínajících tento festival. Například 18. října se v Bratislavě uskuteční výroční koncert, na němž nebude chybět ani Karel Gott. Populární zpěvák vyhrál první ročník Bratislavské lyry s písní Mám rozprávkový dom. Slovenská televize v současné době vysílá desetidílný dokument Zlatá lýra mapující jeho historii. V září byl Tomášem Padevětem vydán na CD archivní záznam z nesoutěžního galakoncertu z roku 1969, na němž vystoupili mimo jiné Marta Kubišová, Petr Novák nebo Karel Kryl.

Čtěte také: Britka popsala osudy žen, které porodily v koncentračním táboře