„Československo a jeho přední představitelé byli od počátku mezi těmi, kdo chápali a podporovali náš sen založit národní domovinu v zemi našich předků," řekl Meron. Izraelský velvyslanec hovořil o pozornosti, kterou židovské otázce věnoval starší z Masaryků. Připomněl například cestu Tomáše Garrigua Masaryka na území dnešního Izraele, tehdejšího mandátu Palestina, od níž letos uplynulo 90 let. "Jednalo se o historicky první návštěvu oficiální hlavy státu v tehdejší mandátní Palestině," prohlásil Meron.

Místa Prahy neznámé, Půlkruhová vyhlídka
Po stopách dvorního architekta T. G. Masaryka

Jan Masaryk pokračoval v podpoře vzniku Izraele

Dodal, že trvající přízeň vůči Masarykovi se projevila, když mu bylo v roce 1935 uděleno čestné občanství Tel Avivu. Když první československý prezident o dva roky později zemřel, v synagogách se za něj pronášela zvláštní modlitba a jedno z hlavních náměstí bylo pojmenováno na jeho počest.
Meron připomněl i zásluhu Jana Masaryka, který po vzoru svého otce pokračoval v podpoře vzniku Izraele v roli československého ministra zahraničí. Jan Masaryk pomáhal židovským uprchlíkům, kteří přežili koncentrační tábory, aby přes území tehdejšího Československa utekli poválečným pogromům. Československý diplomat také prosadil dodávky zbraní do Izraele, který v prvních letech své existence bojoval o svou nezávislost.

Jan Masaryk.
Diplomat a politik Jan Masaryk se narodil před 130 lety

Reprodukce dobových materiálů 

Ministr zahraničí Zaorálek novinářům řekl, že pomoc Československa je v paměti Izraele dodnes. "Tady bylo dnes řečeno, že přežití státu Izrael bylo umožněno dodávkami zbraní a vycvičením pilotů za pomoci Československa. Kdo navštívil Izrael oficiálně, ví, že o tom se velice často mluví. To je něco, co je tam skoro součástí učebnic," poznamenal Zaorálek. "I v české politice a diplomacii platí, že tato vazba je něčím zvláštním, něčím, co se respektuje bez ohledu na to, jak se mění vlády," dodal.
Výstava "Masaryk and the Holy Land" přibližuje působení otce a syna Masarykových na 14 informačních panelech. Kromě událostí, které zmínil velvyslanec Meron, se dotýká například vývoje vztahu Tomáše Garrigua Masaryka k židovstsví. Text doplňují reprodukce dobových materiálů a dalších archivních dokumentů. Po dnešní vernisáži budou panely rozmístěny ve vstupní hale Černínského paláce.

Prohlídka zahrad Pražského hradu.
Jižní zahrady prezident Masaryk miloval