Většina kreseb akcentuje Havlovu politickou kariéru, některé se vyjadřují spíše k jeho aktivitám v divadelním oboru. Často nechybí půllitr piva, motiv oblíbeného srdíčka, které Havel připojoval ke svému podpisu, nebo znamení „viktorky", tedy zvednuté prsty do V na znamení vítězství, připomínající euforickou dobu listopadu 1989, byť jsou někdy zmíněné atributy pojaty ironicky.

Vzpomínka na bývalého prezidenta 

„Na podzim letošního roku by se Václav Havel dožil 80 let a výstava je poctou člověku, který je zaslouženě mezinárodně nejznámějším Čechem ve světě. Chceme touto akcí vzdát hold muži, který se zásadním způsobem zasloužil o přechod naší země z totality do demokratické společnosti," říkají pořadatelé k tomu, proč se rozhodli přehlídku karikatur někdejšího disidenta a dramatika uspořádat.

Od Evropy po Asii 

Unie obdržela kresby Havla od autorů z 30 zemí, pět desítek karikatur je od českých kreslířů. „Líbilo se jim to téma. A nás to překvapilo, protože jsme největší ohlas čekali z evropských zemí. Evropa má samozřejmě logicky největší zastoupení, ale pak tu máme země od Jižní Ameriky po Čínu a Spojené státy. Ohlas byl přiměřený tomu, do jaké míry je bývalý prezident Havel známý a jak byl vnímán v jednotlivých zemích," řekl Rakus. Zaslané karikatury mohou ti, kdo se nedostanou během září na výstavu, vidět také na webu.

Čtěte také: Oslava Havlových osmdesátin vyvrcholí koncertem v Lucerně