Povědomí o jeho tvorbě je v Česku podle ní minimální a autor je znám spíše odborníkům zaměřeným na grafický design. Organizátoři výstavy se proto rozhodli představit Wallishovo dílo v České republice, využili k tomu 111. výročí Wallishova narození.

Tvorbu malíře Jiřího Načeradského připomíná Galerie U Betlémské kaple
Galerie U Betlémské kaple připomíná malíře Načeradského

Jsou vystaveny filmové plakáty 

Vybrali proto práce, jež dokumentují jeho tvorbu ve 30. letech 20. století. Wallish má své místo v meziválečné avantgardě. Na výstavě v Galerii Českých center je 80 děl, především jde o mince a známky z roku 1948, které tvoří zlatý fond umělcovy tvorby.

Současně jsou vystaveny filmové plakáty, novinové reklamy vytvořené pro Auto Praga nebo plakáty se sionistickou tématikou, které vznikaly mezi lety 1929 až 1934. Nechybí ani kopie listiny vyhlašující stát Izrael v roce 1948.

Otte Wallish se narodil ve Znojmě 

„Výstava je splátkou dluhu Ottu Wallishovi, který se narodil ve Znojmě v roce 1906 a v roce 1934 emigroval do tehdejší mandátní Palestiny, čímž si zachránil život. Pokud by jako Žid zavčas neodešel pryč ze své rodné země, čekaly by ho hrůzy koncentračních táborů a nejistá budoucnost…," říká Janáčová. Wallish podle ní patří mezi zapomenuté české umělce, které se odborníci snaží postupně objevovat a zpětně zasazovat do kánonu českého dějepisu umění," uvedla.

Otte Wallish se narodil ve Znojmě v roce 1906. Studoval na Akademii výtvarných umění ve Vídni, na začátku 30. let si otevřel vlastní grafické studio v Praze a intenzivně spolupracoval s Židovským národním fondem. Oženil se a z důvodu vzrůstajících protižidovských nálad se v roce 1934 přestěhoval do Palestiny.

Vlastní podobizna zvaná Lobkovická od Petra Brandla.
Národní galerie připomíná nadcházející výročí malíře Brandla