"Smyslem výstavy je připomenout statečné lidi, kteří se postavili do čela Charty, což zpravidla odnesli okamžitým zákazem profesního působení, často vězením, a jejich život se odehrával z hlediska tehdejší společnosti na úplném okraji," řekl náměstek ÚSTR Ondřej Matějka.

Ústav vybral 12 mluvčích z 35, kteří do roku 1989 Chartu 77 zastupovali. Kolemjdoucí se tak mohou seznámit například s Václavem Malým, Václavem Havlem, Janem Patočkou, Bedřichem Placákem, Zdenou Tominovou či Martou Kubišovou. Od roku 1989 do roku 1992, kdy Charta oficiálně zanikla, působilo u Charty 77 dalších devět mluvčích.

Hnutí podle Matějky vedlo svobodný inspirativní život. "Ten spočíval nejenom v tom, že se nesklonili před represí, ale zároveň v tom, že se uměli domluvit mezi sebou a říct si, co je pro ně důležité a řídit se tím a hledat průniky mezi proudy," poznamenal. Dodal, že Charta 77 sdružovala bývalé komunisty, underground, intelektuály, katolíky a evangelíky i poválečně perzekuované.

Nepřehlédněte: Senzace: vyjde Havlův ztracený text o prvních dnech Charty 77

To, že ústav vybral pouze 12 mluvčích, podle Matějky není podle jejich zásluh. Na panelech jsou zejména první mluvčí, kteří zprvu měli kvůli vzniku Charty 77 velké potíže s režimem. "A pak jsme vybírali podle toho, aby tam byly zastoupeny různé proudy. To znamená, že jsou tam třeba postkomunista Jaroslav Šabata i příslušníci mladší generace, což byl tehdy třeba mladý katolický kněz Václav Malý, a také ženy, které v Chartě hrají důležitou roli jako Marie Rút Křížková," uvedl Matějka. Chartu podle oficiálních údajů podepsalo 1883 lidí, i tento zlomek lidí podle něj ukázal různorodost české společnosti.

Jednou z mluvčích byla i novinářka a překladatelka Petruška Šustrová, která se dnes zahájení výstavy účastnila. "Lituju toho, že tady není vystavena třeba Andulka Marvanová, která dělala mluvčí dva roky v té nejtěžší době." Doba Charty 77 podle ní sice znamenala domovní prohlídky, výslechy a pronásledování, ale po letech si s nostalgií vzpomene více na přátelství a prolínání různých prostředí a různých lidí.

Čtěte také: Pomníček z poštovních schránek připomíná dramatický vznik Charty