Na výstavě Pražské veduty budou prezentovány například velké obrazové soubory s pohledy na Prahu a městské části vytvořené podle kresebných předloh Friedricha Bernharda Wernera vydané okolo roku 1740 v Augsburgu.

Čtěte také: Magdalena Jetelová vypráví ve Veletržním paláci o křehkosti světa

Připomenuta bude i korunovace Marie Terezie 

Podobu města na konci 18. století představí soubor 28 listů otce a syna Filipa a Františka Antonína Hegerových vydaný v roce 1796 v Praze. Cenný je rovněž soubor grafických listů s pohledy na město z vltavských břehů vytvořený v letech 1792 až 1794 podle předlohových kreseb Ludvíka Kohla.

Expozice nabídne i soubor grafických listů zachycujících významné události města. Připomenuty budou korunovace Marie Terezie v roce 1743 a Leopolda II. v roce 1792 i obsazení Prahy francouzskou a pruskou armádou ve 40. letech 18. století či obléhání města v roce 1757.

K výstavě je vydána česko-anglická publikace

Zaznamenává také povodeň, při které byla zatopena na přelomu února a března 1784 velká část Starého Města pražského a Malé Strany. Součástí výstavy je soubor otisků výučních (tovaryšských) listů z konce 18. a počátku 19. století a funkční dřevěný hlubotiskový lis. K výstavě je vydána stejnojmenná česko-anglická publikace se soupisem a podrobným popisem 420 grafických listů s pohledy na Prahu a její části. Kniha bude pokřtěna 4. dubna.