Výstavu už viděli lidé v několika evropských zemích. V Česku zůstane do 19. října. Expozice je umístěná na návěsu kamionu. Tvoří jí železná konstrukce a dřevěné kulisy imitující pavlač vedoucí ke 12 bytům. Dveře mají domovní kukátka, kterým návštěvník uvidí a uslyší jednotlivé příběhy.

Plánovaná výstava Paměť národa pod Stalinem.
Stalinův pomník ožil. Audiovizuální výstava ukazuje hrůzy totalitních období

Výstava představuje šest východoevropských příběhů spolupracovníků tajné policie. Jedním z nich je Slovák Kamil Haťapka, který pracoval v 70. letech jako profesionální trenér cyklistiky. Návštěvníci uvidí i šest příběhů těch, kteří nabídku tajné policie odmítli. Česko zastupuje vyprávění výtvarníka Josky Skalníka a faráře Miloše Rejchrta.

"Našli jsme a přesvědčili jsme několik tehdejších spolupracovníků tajné policie, kteří nám vyprávěli celý svůj životní příběh. Působí smutně a dojemně. Vypráví o tom, jak vlastní strach a touha po výhodách, kariéře či po cestování lámaly charaktery," uvedl hlavní kurátor výstavy Viktor Portel z Post Bellum. Výstavu už vidělo v Evropě 30.000 lidí. V květnu se přesunula ze slovenské Stupavy do Budapešti, pak do Vídně, Varšavy, Roskilde v Dánsku, německých Drážďan a v říjnu končí v Praze.

Památník obětí komunistického režimu na Pankráci. Ilustrační foto.
Nástup komunistické hrůzovlády nesmíme dopustit. Koalice chce Muzeum nesvobody