Festival Old's Cool se uskuteční od 21. září do 6. října v Praze, Brně a Olomouci. Pořádá ho společnost Elpida, která se snaží aktivovat, vzdělávat a bavit seniory, ale také propojovat generace a pohnout veřejným míněním ve prospěch stáří. Na programu má výstavy, koncerty, diskuse, workshopy, přehlídky i mezigenerační setkávání, představení výjimečných seniorských osobností i velkých životních příběhů. Festival je také oslavou Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října. Tématem čtvrtého ročníku je recyklace.

Mladé i dříve narozené modelky 

Akci avizuje výstava na náplavce, která propojuje modely mladých autorek a seniorské modelky. Součástí festivalu bude sobota 24. září ve Veletržním paláci nazvaná stejně jako výstava Slow Up a spojená s tvůrčími dílnami.

Celodenní workshop, který se bude 1. října opakovat v Brně, bude příležitostí vyzkoušet si pod vedením českých designérů jejich techniky recyklace oděvu a naučit se, jak se třeba pletou ponožky – přímo od babiček pletařek zapojených do projektu Ponožky od babičky.

Pletení z recyklované vlny

V tomto projektu společnosti Elpida pletou starší ženy, které mají tuto činnost rády, ponožky z darované, recyklované vlny. Peníze, které za ponožky zájemce zaplatí, podpoří konkrétní babičku nebo centrum Elpida. Do projektu je zapojeno přes 130 babiček.

Slow Up je výzvou k zamyšlení nad uspěchaností a zbytečnou nadprodukcí. Pomalá móda, podobně jako hnutí pomalého jídla (Slow Food), je silnou odezvou na takzvanou rychlou módu (Fast fashion) produkující trendové oblečení za nejnižší náklady bez ohledu na sociální a environmentální dopady.

Pomalá móda 

Pomalá móda se soustředí na navrhování a výrobu, přechází od kvantity ke kvalitě, snižuje tlak času. To umožňuje dodavatelům plánovat objednávky, předpovídat počty potřebných pracovníků a investovat v dlouhodobém horizontu. Oblečení vyjadřující trend pomalé módy je ušito, aby vydrželo a bylo imunní vůči trendům.

Čtěte také: Britský malíř vystavuje v Praze díla inspirovaná českým uměním