Putovní výstava fotografií ze života 14. dalajlamy zahrnuje soubor fotografií, které byly sestaveny pod dohledem jeho kanceláře v Dharamshale, tedy hlavním městě tibetského exilu. Snímky má zapůjčené Linhartova nadace, která je poprvé představí v celé Evropě, uvedla za pořadatele Jana Potůčková z platformy Tibet Open House. Výstava obsahuje fotografie dalajlamy ze začátků jeho cest a setkání s čelnými státními a politickými představiteli.

Průvod vypuštěných duší Prahou, happening  proti omezení kol v centru Prahy, 12.6.2017
Auto*Mat bude opět demonstrovat kvůli chystanému „přiškrcení“ cyklistiky v Praze

Na náměstí Václava Havla, tedy na piazzetě u Národního divadla, výstava potrvá do 12. října. O dva dny později bude mít vernisáž v Tibet Open House. Doprovodný program bude zahrnovat projekce autorských dokumentů Viliama Poltikoviče či vzpomínkové čtení o Václavu Havlovi.

Tibetský vůdce poprvé přijel na pozvání Václava Havla v roce 1990

Na pozvání někdejšího československého a českého prezidenta tibetský duchovní vůdce do Česka několikrát přijel, poprvé to bylo v únoru 1990. Naposledy se oba muži setkali týden před Havlovým skonem v roce 2011, kdy dalajlama přijel na krátkou návštěvu Prahy. Bylo to několik měsíců poté, co své pravomoci předal demokraticky zvoleným zástupcům tibetského exilu. Po Havlově smrti uvedl, že ho velice obdivoval a respektoval a že mu bude scházet.

Protest taxikářů. Ilustrační foto.
Pomalá jízda taxikářů zablokuje příjezd do metropole a na letiště v Ruzyni

Autorita a charisma vytvářejí ze 14. dalajlamy těžko uchopitelný fenomén. Vůdce bez země, politik a filozof svými myšlenkami přitahuje publikum bez ohledu na věk, národnost nebo náboženství. Respektují ho a přijímají i někteří nejvyšší představitelé států, jiní se ale kvůli hrozbě zhoršených vztahů s Čínou s dalajlamou odmítají sejít.

Ilustrační foto.
Matky malých dětí chtějí pracovat kratší dobu, vyslyší je málokde