Soubor fotografií začala fotografka a kurátorka výstavy Dana Kyndrová dávat dohromady před 15 lety, kdy vydala knihu Odchod sovětských vojsk. "Byl takový nápad, který paradoxně vzniknul v Moskvě, že uděláme výstavu Sovětská vojska v Československu rok 1945, 1968 a odchod.

Tehdy byl ministrem kultury Pavel Dostál, vymyslel název tři "o" - osvobození, okupace, odchod. Takže jsme připravili v roce 2005 výstavu do Moskvy, která tam nikdy neodešla, protože pro ně dát vedle sebe 1945 a 1968 bylo neschůdné," řekla Kyndrová.

Fotili všichni

Tématem se i dále zabývala a před deseti lety výstavu uspořádala ke 40. výročí invaze, která zvrátila snahu o reformu komunistického režimu v období pražského jara a vedla k období takzvané normalizace. Soubor fotografií se postupně rozšiřoval do dnešní podoby.

"Kdo byl v Praze nebo v Československu tehdy, tak všichni fotili," řekla Kyndrová. Na výstavě je několik fotografií například od Přemysla Hněvkovského, Vladimíra Lammera nebo fotografů ČTK. Mezi autory snímků jsou i fotografie matky Dany Kyndrové, fotografky Libuše Kyndrové.

Kostel. Ilustrační foto.
Osobnosti regionů: Církevní restituce dodatečně nedaňte. Je to jen populismus

Vystavené fotografie ze srpna 1968 zachycují dění v centru hlavního města, zejména na Václavském náměstí, ale i v dalších velkých městech, například v Liberci, Ostravě nebo Brně. Snímky dokumentují střelbou a tanky poničené ulice, zraněné, masové demonstrace nebo okamžiky z dětské fakultní nemocnice na Karlově náměstí, kterou vojska ostřelovala.

Mezi fotografiemi nechybí snímky transparentů, kterými obyvatelé Československa protestovali proti invazi. Na jednom transparentu srp s kladivem lidé popsali jako "soudobé mučicí nástroje", nápis "6 let jsme na vás čekali, 100 let na vás nezapomenem" zase připomínal odlišnost role sovětských vojsk v roce 1945, kdy Československo osvobodily od nacismu, a v roce 1968, kdy podnikly do státu v srdci Evropy invazi.

Návštěvníci se hrnuli už před otevřením

Část výstavy je věnována smrti Jana Palacha, který se na protest proti potlačování svobod po okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy, zapálil 16. ledna 1969 na Václavském náměstí a o tři dny později zemřel. Fotografie zachycují pohřeb, demonstrace i protestní hladovku studentů.

Ačkoli se slavnostní otevření výstavy uskuteční v pondělí 6. srpna a od dnešního dne je výstava otevřena veřejnosti, návštěvníky přilákala ještě dříve. "Včera jsem to otevřela, i když to ještě nebylo nahlášené, protože cizinci se sem už tlačili. Za odpoledne přišlo kolem 100 lidí," řekla Kyndrová.

Národní galerie.
Galerie i Národní knihovna musejí víc chladit vzácné exponáty