Spolu s další více než desítkou nemocných dětí je tato mladá slečna vyobrazena na výstavě fotografií a výtvarných prací klientů Dětského centra Paprsek, střediska Setkání, v prostorách Novoměstské radnice.

U zdejší kavárny Neustadt uvidíte charitativní expozici až do konce ledna. Koná se v rámci projektu Blahoslavení a pořádá ji občanské sdružení Paprskovec, které vzniklo na konci roku 2010 na podporu střediska Setkání.

„Zpočátku byli jeho členy zaměstnanci dětského centra, posléze se přidali někteří klienti, rodiče, jejich příbuzní, přátelé a tak dále. Pořád se tak nějak rozšiřujeme," sděluje Lucie Novotná, psycholožka a vedoucí střediska Setkání Dětského centra Paprsek.

Výstava navštíví rozličná místa po České republice

Hlavním cílem občanského sdružení Paprskovec je shánění finančních prostředků na chod střediska a na provádění aktivačních činností. Právě o to se i v rámci programu Blahoslavení zasluhuje také putovní výstava, která během celého roku navštíví rozličná místa po celé České republice.

„Zatím byla k vidění v Barokním refektáři v dominikánském klášteře sv. Jiljí na Starém Městě a v pastoračním centru na Dobříši," říká Pavel Ouběch, který je duchovním otcem a zakladatelem výstavy, která vznikla při projektu Blahoslavení.

Pavel Ouběch je zároveň členem občanského sdružení Paprskovec a otcem Zuzanky Ouběchové, který nafotil všechny fotografie, které na výstavě uvidíte.

„Chceme ukázat veřejnosti, že všichni klienti střediska Setkání prožívají i přes své postižení plnohodnotný duchovní život, stejně jako zdraví jedinci. Na rozdíl od nás se ale dokáží radovat z maličkostí z rozkvetlé louky, pěkné písničky nebo pohlazení… Z věcí, které jsou pro nás samozřejmé," říká Ouběch a podotýká, že právě z takové stálé a neměnné radosti se od nemocných dětí můžeme my zdraví jen a jen učit.

Momentky nemocných dětí z různých prostředí

Motto putovní výstavy „Blahoslavení" vychází od svatého Tomáše Akvinského, který řekl, že „blahoslavení jsou chudí duchem, neboť jejich je království nebeské".

„Dnes už se chudí duchem překládá jako chudí v duchu, v přeneseném smyslu slova to ale znamená, že by člověk měl být skromný a ne pyšný," vysvětluje Ouběch.

Fotografie, které na výstavě prezentuje, jsou momentky nemocných dětí z různých prostředí. „Ze slavností, které centrum pořádá, z ulic Prahy či z interiérů," sděluje autor snímků.

Vstupné na výstavu je zdarma, každý z účastníků může dobrovolnou částkou přispět do kasičky na chod střediska Setkání a na fungování jeho členů.

Centrum Paprsek poskytuje lidem s těžkým mentálním a kombinovaným postižením služby denního stacionáře a chráněné bydlení. Dochází sem lidé od tří do pětatřiceti let.

Vedoucí střediska Setkání centra Paprsek Lucie Novotná:
Díky beneficím můžeme poskytovat potřebné služby

Zahájení putovní výstavy fotografií a výtvarných prací klientů Dětského centra Paprsek s názvem BlahoslaveníVýstava Blahoslavení není zdaleka první charitativní akcí, kterou občanské sdružení Paprsek pořádá. Nejen o tom mluví v našem rozhovoru zástupkyně sdružení Lucie Novotná.

Pořádali jste už někdy dříve v rámci podpory Dětského centra Paprsek podobné akce?

Pravidelně děláme benefiční akce, každý rok pořádáme benefiční koncerty, divadelní představení a podobně, ale vyloženě výstavu fotografií jsme ještě nedělali.

Jak probíhal výběr klientů, kteří jsou na fotografiích vyobrazeni?

Oslovili jsme všechny klienty a jejich rodiče, protože při každém fotografování je nutné získat jejich souhlas. Kdo chtěl, toho jsme do projektu zařadili, a kdo nechtěl, tam není. Jsou samozřejmě místa, kam se všechny snímky nevejdou, ale zde, v prostorách Novoměstské radnice jsou k vidění všechny.

Kolik máte celkem klientů?

V denním stacionáři máme 21 lidí jak dětí, tak dospělých, na chráněném bydlení jsou pak čtyři stálí dospělí klienti.

Na co konkrétně půjde výtěžek ze zdejší výstavy?

Určitě na rehabilitační pobyt v přírodě, který pořádáme na začátku června, a který bývá velmi nákladný. Už jenom samotná asistence je velmi náročná, protože na jednoho klienta musí být vyhrazen minimálně jeden asistent. Dále půjdou získané prostředky na různé rehabilitační pomůcky, jako je rehabilitační vana a podobně.

Máte představu, kolik jste z předchozích výstav vytěžili?

Neřeknu vám to přesně, ale je to něco kolem tisíce korun z každé výstavy. Jenom díky tomu a dalším benefičním akcím jsme schopni realizovat pro klienty všechny potřebné služby.

Více o výstavě Blahoslavení- Je umístěna v přízemí kavárny Neustadt, v Mini galerii Novoměstské radnice v Praze.
- Koná se od 14. do 31. ledna denně od 10 do 18 hodin.
- Pořádá občanské sdružení Paprskovec v rámci putovní výstavy.
- K vidění jsou fotografie klientů Dětského centra Paprsek, střediska Setkání, a výtvarné práce, které sami klienti vytvořili.
- Cílem projektu Blahoslavení je představit a předat poselství života mentálně postižených veřejnosti, dobrovolným vstupným získat prostředky, které budou využity pro základní potřeby klientů s mentálním (často kombinovaným) zdravotním postižením Dětského centra Paprsek.
- Bližší informace o konkrétních potřebách klientů i o občanském sdružení Paprskovec jsou na www.paprskovec.cz.