Peníze ve veřejné sbírce přibývají a počítá se s tím, že lidé by nový nástroj mohli poprvé slyšet ke konci roku 2019. Z potřebných několika desítek milionů korun je k dnešnímu dni vybráno téměř 24 milionů korun, podle webu 32 procent cílové částky.

Čtěte také: Obce přispívají na pražské varhany, vybrána je třetina peněz

Katedrální varhany budou originálním uměleckým dílem 

Komise vybírala ze čtyř nabídek podle umělecké kvality, kreativity návrhu, architektonického ztvárnění varhanní skříně, technických parametrů i podle ceny. V pražské katedrále by nové varhany měly být instalovány nejpozději 28. září 2019. Mají ve 21. století ukončit dostavbu katedrály, která v současnosti patří církvi i státu zároveň. Iniciátoři projektu v roce 2015 vyhlásili národní sbírku.

Katedrální varhany budou originálním uměleckým dílem stavěným na míru prostoru svatovítské katedrály se složitým členěním i náročnou akustikou. Stavbu nových varhan je možné podpořit příspěvkem na bankovní účet Nadačního fondu Svatovítské varhany: 2109930876/2700.

Byl vystavěn novogotický kůr 

Dosavadní Mölzerovy romantické varhany na Wohlmutově kruchtě nad chórovou kaplí jsou zvukově dostačující pouze pro starou část. Od dostavby katedrály proto byly učiněny už tři pokusy postavit nový nástroj, který by zvukově zaplnil prostor celé dostavěné katedrály. Pro tento účel byl vystavěn velký novogotický kůr nad hlavním vchodem s rozetou.